Logo Realitatea.md

Plahotniuc s-a întâlnit cu Erdoğan în Turcia: Dezvoltarea subzonelor economice libere din Comrat și Ceadîr-Lunga, discutată de oficiali

28 Septembrie 2017, 21:01 // Politica

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a efectuat astăzi o vizita de lucru în Turcia. În cadrul vizitei, acesta a avut o întrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. 

Foto: pdm.md

Cei doi oficiali au discutat aspecte ce țin de cooperarea dintre Republica Moldova și Turcia, punând un accent deosebit pe impulsionarea cooperării economice și creșterea investițiilor turce în țara noastră. În acest context, s-a vorbit despre dezvoltarea subzonelor economice libere din Comrat și Ceadîr-Lunga.

De asemenea, s-a vorbit despre extinderea Acordului de comerț liber cu Turcia pe domeniul serviciilor, precum și despre deschiderea unui Serviciu economic al țării noastre în Ankara.

Un alt subiect important a fost accesul cetățenilor moldoveni în Turcia în baza buletinelor de identitate, respectiv, a cetățenilor turci în Republica Moldova cu același document.

Vlad Plahotniuc și Recep Tayyip Erdoğan au discutat și despre deschiderea în țara noastră a unor centre culturale turce.

Alte subiecte abordate au vizat securitatea și stabilitatea în regiune, situația din UTA Găgăuzia, cu accent pe faptul că Turcia încurajează cetățenii din această regiune să se integreze cât mai bine în procesele care au loc în Republica Moldova. În acest context s-a decis că Turcia va deschide în curând un Consulat General la Comrat.

Menționăm că tot astăzi preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială în Turcia, unde urma să discute cu Recep Tayyip Erdogan despre ultimele evoluţii din Siria şi Irak, dar şi despre decizia Ankarei de a cumpăra sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, informează The Associated Press.

Realitatea.md amintește că evoluțiile relaţiilor moldo-turce și perspectivele dezvoltării colaborării bilaterale au fost discutate la 21 septembrie curent la întrevederea premierului Pavel Filip cu preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Întâlnirea a avut loc în contextul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU.

De asemenea, două săptămâni în urmă, președintele Parlamentului Andrian Candu, care a efectuat o vizită oficială la Ankara, a avut o întrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. În timpul întâlnirii, oficialii au trecut în revistă succesele relațiilor moldo-turce și implementarea a noi proiecte care vor duce la fortificarea lor.CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4092 -0.5947%
USD USD 17.3652 -0.1839%
RUB RUB 0.3030 -0.2962%
RON RON 4.4524 -0.5695%
UAH UAH 0.6571 0.4279%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile