Logo Realitatea.md

Plățile în avans pentru agricultori vor fi făcute în baza unui regulament nou

12 Februarie 2018, 15:53 // Economie

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a elaborat un proiect de Regulament privind condițiile și procedura de acordare a plăților în avans din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru producători agricoli. Astfel, subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care îşi desfășoară pentru prima dată o activitate economică în domeniul agroalimentar și nu sunt afiliați unui alt producător agricol, iar tinerii fermieri și femeile fermiere vor putea beneficia de sprijin financiar doar o singură dată în sistemul de acordare a plăților în avans.

Valoarea maximă a sprijinului financiar oferit unui solicitant nu va depăși suma de 650 000 lei sau va constitui până la 65 % din valoarea eligibilă a investiției.

În acest an, circa 5% din mijloacele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural destinate măsurilor de sprijin vor fi alocate pentru finanțarea proiectelor start-up.

Totuși, proiectele start-up se vor subvenționa în avans, cu respectarea câtorva condiții, printre care: contribuția financiară asigurată de solicitant de cel puțin 10% din valoarea proiectului; valoarea investiției să nu depășească suma de un milion de lei; proiectul să fie implementat într-o localitate din zona rurală; perioada de implementare să fie de până la 24 de luni şi proiectul să prevadă crearea locurilor de muncă s.a.

Subvenționarea proiectelor start-up se va realiza în bază de concurs. Prioritate vor avea proiectele care vor acumula punctajul cel mai mare, în limita fondurilor alocate în acest sens.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4820 -0.2897%
USD USD 16.6691 0.2068%
RUB RUB 0.2936 -0.0340%
RON RON 4.4005 -0.1158%
UAH UAH 0.6156 0.2279%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile