Logo Realitatea.md

PLDM plăteşte pentru sediu o chirie de şase ori mai mică decât vecinii. Au preluat şi aripa dreaptă a clădirii. FOTO

11 Martie 2014, 14:47 // Politica
// Autor:  
Maia Visterniceanu                Maxim Pulber

Partidul Liberal Democrat din Moldova și-a extins sediul. Acum formațiunea ocupă și partea clădirii unde anterior se afla sediul Partidului Liberal, inclusiv subsolul unde, potrivit unor surse, PLDM și-ar fi amenajat o sală de forță.

Foto: realitatea.md

Contactați de Realitatea.md, deputații Iurie Chiorescu și Tudor Deliu au confirmat informația privind închirierea celeilalte părți a clădirii, dar au negat că ar avea acolo alte comodități decât birourile unde s-au instalat membrii organizației de tineret a PLDM şi secretariatul partidului.

Deliu a menționat că „este un subsol în care se păstrează flagurile și pancartele PLDM”. Chiorescu, însă, a făcut haz pe seama acestui subiect, declarând: „Deputații au şi apă, și chiar electricitate în noul sediu. Avem și o parte din mașinile PCRM și cele din garajul lui Ianukovici acolo, în subsol”.

Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, încă înainte de închirierea clădirii de către Mișcarea „Acțiunea Europeană”, unde ulterior s-a stabilit PL, în clădirea din strada București 88 își avea sediul Asociația Evreiască „Sohnut”, care ar fi avut în subsol „niște băi”. Ulterior, când în clădire au trecut formațiunile politice MAE și PL, acestea ar fi rămas de izbeliște, iar de când partea clădirii a fost închiriată de PLDM, băile ar fi fost renovate, iar alături amenajată și o sală de sport.

În încercarea de a afla câţi bani plăteşte PLDM pentru chiria clădirii, membri ai PL ne-au declarat că, Partidul Liberal plătea 5.000 de euro lunar pentru un spațiu de 500 de metri pătrați.

În acelaşi timp, şefa Serviciului de presă al PLDM, Larisa Manole, declară că formațiunea liberal-democrată închiriază de la SRL „Sobist” un spațiu de 800 de metri pătrați la preț de doar 1300 de euro lunar. Aceasta nu a putut explica taxa atât de mică pe care o achită PLDM-ul, spunând că probabil este vorba de o reducere.

Pe de altă parte, un spaţiu alăturat sediului PLDM, se dă în chirie la preţ de 9 euro pentru un metru pătrat. În aceste condiţii, chiria pentru sediul liberal-democraţilor ar trebui să coste peste 7.000 de euro.

Ca urmare a investigării subiectului dat, Larisa Manone a promis că, în câteva zile, preşedintele PLDM, Vlad Filat, va invita echipa Realitatea.md într-o excursie în interiorul întregului sediu.

Realitatea.md menţionează că proprietarul „Sobist SRL”, cu oficiul în strada București 88/1 (adresă idendică cu sediul PLDM), este Vladimir Sobor, nepotul fostului președinte al Uniunii Cineaștilor, Eugen Sobor.

În cadrul alegerilor locale din 2007, Vladimir Sobor (anul nașterii 1975) a candidat pentru funcția de consilier municipal din partea Partidului Ecologist „Alianța Verde”. Tot atunci, liderul PLDM, Vlad Filat, era în fruntea listei Partidului Democrat din Moldova, pentru ocuparea funcției de consilier municipal.


  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile