Logo Realitatea.md

Ploile, bălțile și gropile! Cum conducem pe timp ploios pentru a evita defecțiunile tehnice sau crearea unor situații de accident

11 Mai 2016, 12:42 // Auto

Pentru că Serviciul Hidrometeorologic de Stat ne prognozează pe parcursul următoarelor 5-6 zile ploi, iar în urma acestui fenomen ieri în Chișinău au fost observate mai mute automobile staționate forțat direct în mijlocul carosabilului, ne-am propus să aducem câteva sfaturi șoferilor.

În primul și în primul rând, din momentul ce începe a ploua se reduce vizibilitatea. Din cauza infrastructurii se formează bălți enorme, iar în cazul în care ai o viteza mai mare te poți alege cu puțină apă în motor, ceea ce ți-ar putea crea probleme, iar în cel mai rău caz ai putea să și acvaplanezi în final răsturnându-te.

În condiţii de ploaie sau furtună, este mai dificil să observaţi alte vehicule, indicatoarele rutiere sau chiar drumul în sine. Este foarte important să vă asiguraţi că vedeţi şi că sunteţi văzut.

 • În primul rând: încetiniţi! Este nevoie de mai mult timp pentru a opri pe timp de ploaie.
 • Staţi pe mijlocul benzii – apa tinde să se scurgă spre exterior.
 • Menţineţi distanţă corespunzătoare.
 • Nu staţi aproape de tiruri şi autobuze. Stropii aruncaţi de pneurile lor mari, vă reduc vizibilitatea. Aveţi grijă şi atunci când le depăşiţi, iar dacă este necesar repliaţi-vă repede şi în siguranţă.
 • Fiţi mai atenţi atunci când conduceţi pe timp de ploaie sau pe carosabil alunecos. Fiţi atenţi la luminile stopurilor autovehiculelor din fata dumneavoastră.
 • Evitaţi utilizarea franei, iar dacă este posibil, luaţi piciorul de pe acceleraţie pentru a încetini.
 • Porniţi farurile chiar şi în timpul zilei dacă plouă sau sunt condiţii de ceaţă sau nori. Acest lucru nu va ajuta doar să vedeţi drumul ci veţi fi văzut de ceilalţi şoferi.
 • Înainte să înceapă ploaia, înlocuiţi ştergătoarele vechi sau fragile.
 • Evitaţi să circulaţi pe drum accidentat, este mai greu să apreciaţi adâncimea reală a gropilor şi puteţi rămâne împotmoliţi cu uşurinţă, chiar şi cu o maşină de teren.
 • Nu depăşiţi limitele de vizibilitate. Noaptea drumurile devin mai periculoase. Luminile farurilor din sens opus, amplificate de ploaia de pe parbriz, poate determina pierderea temporară a vizibilităţii şi în acelaşi timp creşte oboseala. Pe timpul ploii, pietonii şi animalele sunt greu de observat şi greu de evitat.
 • Nu conduceţi niciodată pe un carosabil inundat, maşina ar putea fi măturată de pe drum.
 • Atunci când conduceţi printr-o baltă de adâncime incertă, mergeţi încet. Dacă este mai adâncă decât partea de jos a uşilor, întoarceţi-vă şi căutaţi alt drum. Apă adâncă poate provoca defecţiuni grave la sistemul electric al maşinii.
 • Evitaţi stropirea pietonilor.
 • Dacă este posibil, ieşiţi de pe drum pe timpul furtunilor. Fulgerele vă pot orbi temporar şi pot dezorienta şoferii. 
 • Încetiniţi! Acest lucru ar trebui să fie evident, dar este foarte important. Oamenii sunt obişnuiţi să circule cu anumite viteze pe anumite drumuri, dar uita că trebuie să încetinească atunci când vreme devine nefavorabilă.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4428 -0.1782%
USD USD 17.4979 0.2527%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0685 -0.1620%
UAH UAH 0.7200 -0.4838%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

13 ian, 12:14 //

#miliardulfurat: Cum s-ar fi pierdut un dosar DIICOT cu 15 volume, odată ajuns în Moldova? Ar figura cel puțin trei nume de ex-procurori

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”