Logo Realitatea.md

Poliția de Frontieră și-a mărit familia... cu încă doi patrupezi letoni - Ghera și Turbo (FOTO)

12 Octombrie 2017, 18:32 // Societate

Patrupezii Ghera și Turbo, ambii de rasă ciobănesc german, de astăzi își vor îndeplini misiunile de supraveghere și control a frontierei moldo-române. Noii colegi ai Poliției de Frontieră, dar și mai multe seturi de echipamente speciale pentru dresaj canin, au fost donați de către omologii letoni, în cadrul proiectului „Development of the capacity of dog handling services of border guarding institutions in Moldova and Georgia”.

Foto: border.gov.md

Ciobănescul german Turbo, de origine finlandeză, va activa alături de inspector chinolog Viscun Sergiu în Sectorul Poliției de Frontieră „Sculeni”, iar ciobănescul german Ghera, de doar șase luni și cu origini din Lituania, va forma o echipă cu chinologul Vârlan Vasile în Sectorul Poliției de Frontieră „Valea Mare”. Pentru început, patrupezii vor fi antrenați în activități de predresaj, ca mai apoi să fie evaluați și specializați în domeniul de căutare a infractorilor la frontiera ”verde”. Contextul donației confirmă faptul că cea mai solicitată rasă a câinilor din Poliția de Frontieră, rămâne a fi ciobănescul, cu un procentaj de cca 90%, fiind apreciați pentru inteligență, rezistență, caracter echilibrat, capacități de a se întelege cu oamenii și ușurință în dresaj. În prezent, în dotarea Poliției de Frontieră sunt la 70 de câini, specializați pe diverse domenii de activitate.

În cadrul ceremoniei de donare a patrupezilor, șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a susținut o discuție cu delegația letonă, condusă de Ambasadorul Letoniei în R.Moldova, H.E. Atis Lots. Fredolin Lecari a adresat recunoștință partenerilor letoni pentru cooperarea excelentă și suportul consistent oferit în domeniul chinologic. „Evenimentul de astăzi este unul simbolic, ce dă dovadă de o cooperare excelentă cu organele de drept și instituțiile de frontieră de peste hotare. Deja a devenit o tradiție ca în fiecare an să continuăm activitățile noastre prin schimb de informații utile, vizite de studiu, instruiri, competiții, donații de echipamente și câini de serviciu, pentru dezvoltarea capacităților serviciului chinologic din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră” a conchis șeful Poliției de Frontieră.

Uldis Barkans, șeful Serviciului Chinologic Al Colegiului Pazei Frontierei de Stat a R. Letone, a menționat că buna colaborare cu Poliția de Frontieră a R. Moldova este susținută încă din 2005. ”De mai bine de 10 ani se menține o cooperare fructuoasă, timp în care au fost donați mai mulți patrupezi, echipamente și o mașină specială pentru transportarea câinilor .” Dumnealui a dat asigurări de cooperare continuă, venind cu aprecieri față de lucrul colosal al inspectorilor chinologi și patrupezii din R. Moldova și rezultatele bune ale acestora în cadrul competițiilor internaționale.

Totodată, evenimentul a fost remarcat prin demonstrațiile spectaculoase prezentate de Lary și Senea, patrupezii donați anul precedent în cadrul aceluiași proiect de către colegii letoni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8632 -0.2128%
USD USD 16.7133 -0.3250%
RUB RUB 0.2963 0.4407%
RON RON 4.4757 -0.2252%
UAH UAH 0.6196 -1.0540%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)