Logo Realitatea.md

Politica „numelui real” pe Facebook, împreună cu alte patru setări implicite, declarate ilegale în Germania

13 Februarie 2018, 13:20 // Tech

Insistența Facebook ca utilizatorii reţelei să-şi dea numele real încalcă legile țării privind protecția datelor, a decis o instanţă germană din Berlin. Într-un proces intentat de Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani, că prin clauza „numele real” Facebook a încălcat legislaţia țării care prevede că furnizorii de servicii online trebuie să permită utilizatorilor să rămână anonimi.

Instanța a constatat că Facebook, compania înfiinţată de Mark Zuckerberg, colectează și utilizează date cu caracter personal fără a oferi suficiente informații utilizatorilor săi pentru ca aceștia să-şi dea consimțământul în cunoştinţă de cauză, scrie theguardian.com.

Heiko Duenkel, ofițer de politică în domeniul litigiilor la VZBV, a declarat: „Facebook ascunde setările implicite care nu sunt confidențiale în centrul de confidențialitate și nu furnizează informații suficiente despre acest lucru atunci când utilizatorii se înregistrează. Acest lucru nu îndeplinește cerința pentru un consimțământ informat”.

Într-o declarație, VZBV a enumerat câteva dintre problemele ridicate în instanţă: „În aplicația Facebook pentru smartphone-uri, de exemplu, un serviciu de localizare a fost pre-activat, şi dezvăluie locația unui utilizator pentru persoanele cu care discută pe chat.

„În setările de confidențialitate, au fost plasate semne care permit motoarelor de căutare să se conecteze la cronologia utilizatorului. Acest lucru înseamnă că oricine ar putea găsi rapid și ușor profiluri Facebook personale”.

Instanța de la Berlin a fost de acord cu VZBV că cele cinci setări implicite de care grupul s-a plâns nu sunt valide ca declarații de consimțământ. Hotărârea în limba germană a fost pronunțată la jumătatea lunii ianuarie, însă a fost dezvăluită public abia luni.

Instanța a decis, de asemenea, că opt clauze din termenii şi condiţiile Facebook nu sunt valabile, inclusiv termenii care permit Facebook să transmită date către SUA și să utilizeze date cu caracter personal în scopuri comerciale. Politica „numelui real” - o revizuire a unei reguli care solicita utilizatorilor să folosească „numele real” pe site, dar care acum le permite să utilizeze orice nume foarte cunoscute - a fost, de asemenea, considerată ilegală.

Într-o declarație, Facebook a declarat că va face apel, adăugând: „Lucrăm intens pentru a ne asigura că instrucţiunile noastre sunt clare și ușor de înțeles și că serviciile oferite de Facebook sunt în deplină conformitate cu legea”.

La o săptămână după ce instanța de judecată din Berlin a pronunțat hotărârea împotriva Facebook, rețeaua socială a promis să-și revizuiască radical setările de confidențialitate, spunând că va face acest lucru în perspectiva introducerii în Europa a Regulamentului general privind protecția datelor în întreaga UE.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)