Logo Realitatea.md

Poziția OFICIALĂ prezentată de Gas Natural Fenosa la informațiile apărute în presă privind vânzarea companiei

18 Ianuarie 2018, 16:22 // Economie

Gas Natural Fenosa Moldova a venit cu un comentariu în urma informațiilor apărute în presa internațională privind vânzarea companiei. Astfel, într-un comunicat remis presei, compania declară că „grupul Gas Natural Fenosa nu a vândut întreprinderile sale din R. Moldova”, deși presa a scris doar despre faptul că aceasta își ”își vinde filiala din R. Moldova”. Totodată, confirmă că unele grupuri au contactat Gas Natural Fenosa și și-au exprimat interesul inițial de a cumpăra cele două întreprinderi din țara noastră, inclusiv unele le-au și vizitat.

Foto simbol

”În ultimii ani, odată ce compania și-a consolidat situația sa operativă și financiară, în mass media au fost difuzate mai multe informații despre presupusul interes al diferitor grupuri internaționale de a achiziționa întreprinderile din Moldova.

Este adevărat că unele grupuri au contactat Gas Natural Fenosa și și-au exprimat interesul inițial de a cumpăra cele două întreprinderi din țara noastră, inclusiv unele le-au și vizitat.

Gas Natural Fenosa și-a menținut interesul său în Moldova, deși această regiune nu se regăsește printre ariile sale strategice, unde grupul își dezvoltă afacerea sa integrală în gaz și electricitate.

De asemenea trebuie să recunoaștem, că stabilitatea climatului de afaceri și respectarea cadrului legal în vigoare, sunt esențiale pentru a menține atractivă o țară pentru oricare investitor internațional. În acest sens Gas Natural Fenosa a inițiat în luna august 2015 un proces de arbitraj internațional contra Republicii Moldova din cauza acumulării devierilor financiare netransferate în tarif (82 milioane de euro). În luna mai 2017 a prezentat o reclamație Comunității Energetice împotriva țării noastre, din cauza deciziilor unilaterale și controversate luate de către autoritățile  energetice prin care anulează, de facto, Aranjamentul pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare semnat anterior cu guvernul Republicii Moldova pentru a soluționa problema devierilor, încălcând, astfel, angajamentele asumate în acesta. În consecință Comunitatea Energetică în noiembrie 2017 a deschis o cauză preliminară de soluționare a litigiilor.

Gas Natural Fenosa își dorește un dialog constructiv care ar permite găsirea unor soluții de comun acord pentru restabilirea încrederii și credibilității în autoritățile moldovenești”, se arată în comunicat.

Realitatea.md menționează că publicația spaniolă El Economista a scris că Gas Natural a pus în vânzare afacerea sa în R. Moldova. Potrivit sursei, compania efectuează în prezent o revizuire a tuturor activelor sale, începută încă de la intrarea în fondul GIP al SUA. Intenția companiei este să își îmbunătățească eficiența și, prin urmare, dorește să se alăture acestui activ, lucru care a fost problematic în ultimii ani. 

Gas Natural Fenosa, scoasă la vânzare! Compania spaniolă vrea să renunțe la filiala din R. Moldova

Citeste tot despre: Citigroup, Fenosa, Gas Natural Fenosa
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile