Logo Realitatea.md

Președinta Congresului Puterilor Locale și Regionale al CE, despre alegerile locale noi: Rata joasă de participare la alegeri-un semnal alarmant

25 Mai 2018, 11:27 // Actualitate

Alegerile locale noi din 20 mai curent, „tehnic vorbind, la nivelul secțiilor de votare au fost bine organizate și administrate de către personal electoral în general experimentat. Procesul de numărare a voturilor a fost eficient și cu excepția tensiunilor observate de către Congres în unele localități din afara Chișinăului și unele neconcordanțe izolate legate de sigilarea urnelor de vot, scrutinul a decurs într-o manieră ordonată, calmă și liniștită". Declarația a fost făcută de Gunn-Marit Helgesen, președinta Camerei Regiunilor din cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, care și-a încheiat misiunea de evaluare a alegerilor locale noi în Republica Moldova.

Pe lângă cele menționat, Helgesen, a declarat că, timpul întrevederilor desfășurate în ajunul alegerilor, Delegația Congresului a fost informată despre cazuri de utilizare a resurselor administrative, plângeri referitoare la încălcarea prevederilor privind finanțarea campaniei electorale, lipsa unui mediu concurențial echitabil în ansamblu și accesului egal la mass media pentru toți concurenții electorali.

Este necesar ca Ziua Alegerilor să fie evaluată într-un context mai larg al campaniei electorale. În vederea consolidării suplimentare a listelor electorale, considerăm necesar să fie clarificate prevederile legale privind domiciliul și reședința temporară. Cu mult timp înaintea acestor alegeri, Congresul a fost informat despre presiunea pusă pe reprezentanții aleșilor locali din Republica Moldova prin intermediul procedurilor judiciare și amenințărilor, în special pe membrii opoziției, determinându-i să treacă în tabăra opusă. Din păcate, această situație a influențat campania electorală și rămâne a fi un motiv de îngrijorare pentru noi" ”, a mai adăugat președinta, scire coe.int.

Gunn-Marit Helgesen a afirmat că problema cea mai îngrijorătoare rămâne lipsa încrederii populației în instituțiile statului, în special în justiție, în partidele politice, și în consecință, creșterea oboselii politice a populației. „Faptul că rata de participare la vot în Chișinău și Bălti a fost de doar 35% reprezintă un semnal alarmant pentru reprezentanții aleși de toate nivelurile", a concluzionat doamna Helgesen care, în vederea turului doi al alegerilor locale în municipiul Chișinău din 3 iunie, a făcut un apel către toți actorii implicați „să facă tot ce le stă în putere pentru a asigura o competiție echitabilă și transparentă".

Congresul urmează să elaboreze un raport informativ în urma evaluării alegerilor, care va conține un set de recomandări specifice și va fi prezentat Comitetului de Monitorizare spre aprobare în cadrul celei de-a 35-a Sesiuni Plenare din toamna acestui an la Strasbourg.

De menționat că, Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei a avut o delegație compusă din opt membri, reprezentând șapte state membre ale Consiliului Europei, care au monitorizat alegerile locale noi din 20 mai. Delegația a format trei echipe de observatori, care au vizitat aproximativ 50 secții de votare în Chișinău, Bălți și alte trei localități din afara Capitalei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)