Logo Realitatea.md

Președintele CEC, despre grupul de inițiativă anti-mixt și neglijența juridică în materie electorală: Prezintă pericol pentru statul de drept

19 Ianuarie 2018, 17:33 // Politica

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Rusu, consideră că neglijența juridică în materie electorală reprezintă pericol pentru statul de drept. Totodată, aceasta le-a recomandat experților grupului de inițiativă ce doresc desfășurarea referendumului anti-mixt să aibă responsabilitate juridică. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Moldpres.

„Toate deciziile adoptate de CEC, iar decizia din 12 ianuarie cu privire la respingerea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă nu este o excepție, sunt dezbătute în ședințele publice și sunt adoptate în strictă conformitate cu legea. Ceea ce s-a întâmplat este o neglijență în materie electorală care constituie un element și o premisă periculoasă pentru statul de drept”, a declarat Rusu.

Aceasta a subliniat că în cadrul cererii de înregistrare a grupului de inițiativă au fost identificate mai multe încălcări ale prevederilor Codului Electoral și ale prevederilor actelor legislative, din materialele depuse s-a observat că grupul de inițiativă solicită organizarea unui referendum național legislativ, ceea ce înseamnă că cetățenii Republicii Moldova sunt chemați în fața urnelor pentru a adopta o lege.

Totodată, președintele CEC a menționat că experții grupului de inițiativă au comis mai multe greșeli și încălcări, acestea fiind identificate în hotărârea adoptată de CEC. Rusu le-a recomandat experților grupului să aibă responsabilitate juridică.

„Aș recomanda grupului de inițiativă să aibă responsabilitate juridică în materie electorală pentru respectarea tuturor standardelor internaționale aplicate în domeniul electoral și în domeniul referendumurilor pentru a fi aplicate. Dacă vorbim de referendum național legislativ și recomandările venite din partea Comisiei de la Veneția referitoare la modificarea sistemului electoral, atunci acesta nu poate fi amendat cu 12 luni înainte de ziua alegerilor. De aceea, cumulativ și fără a da prioritate anumitor aspecte, grupul de inițiativă ar trebui să analizeze toate aceste recomandări”, a conchis Alina Rusu.

De menționat că în anul acesta CEC se așteaptă la mai multe surprize, întrucât este un an electoral.

Realitatea.md amintește că la finele anului trecut, un grup de reprezentanți ai societății civile a anunțat că va iniția un referendum republican în vederea anulării sistemului electoral mixt. Potrivit lor, această inițiativă este una cetățenească, neafiliată politic și urmărește scopul de a anula modificările la Codul electoral adoptate în Parlament. Mai târziu și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) au susținut ideea de a organiza referendum.

Dodon a comentat în premieră inițiativa de organizare a unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt (VIDEO)

PD-ul consideră populistă inițiativa de a desfășura referendum împotriva votului mixt: „Moldova nu are dorința să cheltuie 60 de milioane din buget” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile