Logo Realitatea.md

Președintele CEC, despre grupul de inițiativă anti-mixt și neglijența juridică în materie electorală: Prezintă pericol pentru statul de drept

19 Ianuarie 2018, 17:33 // Politica

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Rusu, consideră că neglijența juridică în materie electorală reprezintă pericol pentru statul de drept. Totodată, aceasta le-a recomandat experților grupului de inițiativă ce doresc desfășurarea referendumului anti-mixt să aibă responsabilitate juridică. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Moldpres.

„Toate deciziile adoptate de CEC, iar decizia din 12 ianuarie cu privire la respingerea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă nu este o excepție, sunt dezbătute în ședințele publice și sunt adoptate în strictă conformitate cu legea. Ceea ce s-a întâmplat este o neglijență în materie electorală care constituie un element și o premisă periculoasă pentru statul de drept”, a declarat Rusu.

Aceasta a subliniat că în cadrul cererii de înregistrare a grupului de inițiativă au fost identificate mai multe încălcări ale prevederilor Codului Electoral și ale prevederilor actelor legislative, din materialele depuse s-a observat că grupul de inițiativă solicită organizarea unui referendum național legislativ, ceea ce înseamnă că cetățenii Republicii Moldova sunt chemați în fața urnelor pentru a adopta o lege.

Totodată, președintele CEC a menționat că experții grupului de inițiativă au comis mai multe greșeli și încălcări, acestea fiind identificate în hotărârea adoptată de CEC. Rusu le-a recomandat experților grupului să aibă responsabilitate juridică.

„Aș recomanda grupului de inițiativă să aibă responsabilitate juridică în materie electorală pentru respectarea tuturor standardelor internaționale aplicate în domeniul electoral și în domeniul referendumurilor pentru a fi aplicate. Dacă vorbim de referendum național legislativ și recomandările venite din partea Comisiei de la Veneția referitoare la modificarea sistemului electoral, atunci acesta nu poate fi amendat cu 12 luni înainte de ziua alegerilor. De aceea, cumulativ și fără a da prioritate anumitor aspecte, grupul de inițiativă ar trebui să analizeze toate aceste recomandări”, a conchis Alina Rusu.

De menționat că în anul acesta CEC se așteaptă la mai multe surprize, întrucât este un an electoral.

Realitatea.md amintește că la finele anului trecut, un grup de reprezentanți ai societății civile a anunțat că va iniția un referendum republican în vederea anulării sistemului electoral mixt. Potrivit lor, această inițiativă este una cetățenească, neafiliată politic și urmărește scopul de a anula modificările la Codul electoral adoptate în Parlament. Mai târziu și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) au susținut ideea de a organiza referendum.

Dodon a comentat în premieră inițiativa de organizare a unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt (VIDEO)

PD-ul consideră populistă inițiativa de a desfășura referendum împotriva votului mixt: „Moldova nu are dorința să cheltuie 60 de milioane din buget” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)