Logo Realitatea.md

Președintele Dodon ar putea fi tras la răspundere, pentru nerespectarea hotărârilor CC. Grupul PPE inițiază o modificare în Codul Penal

22 Septembrie 2017, 16:58 // Politica

Deputații din Grupul Parlamentar Popular European propun Parlamentului un proiect de lege ce prevede pasibilitatea tragerii la răspundere a persoanelor cu înaltă funcție de stat pentru neexecutarea hotărârilor instanței de judecată sau a hotărârilor Curții Constituționale. 

Foto: valeriughiletchi.md

Mai exact, deputații propun modificarea Codului Penal al Republicii Moldova, articolul 320, prin introducerea hotărârilor Curții Constituționale ca acte obligatorii pentru a fi executate - neexecutarea acestora, soldându-se cu tragerea la răspundere penală a persoanelor cu rea intenție.

„Cum e posibil ca un simplu cetățean care încalcă deciziile instanțelor de judecată să fie pedepsit penal, iar președintele țării, care nu execută decizille Curții Constituționale să nu fie sancționat în niciun fel?! Mai mult ca atât, afirmă public, cu rea credință, că va sabota orice decizie a Curții”, argumentează vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă.

Astfel, în cazul în care proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, președintele Igor Dodon ar putea fi tras la răspundere penală pentru neexecutarea Hotărârii Curții Constituționale. Potrivit actualei ediții a Codului Penal, acesta ar risca o amendă de până la 35.500 de lei, până la 200 ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau chiar detenție pe un termen de până la 2 ani.

Realitatea.md menționează că președintele Igor Dodon a refuzat de mai multe ori să accepte candidatura vicepreședintelui PPEM Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării.

Acum o săptămână, Eugen Sturza, vicepreședintele PPEM, a fost înaintat de către PDM pentru funcția de ministru al Apărării. Drept urmare, Igor Dodon a refuzat să aprobe candidatura propusă de Guvern pentru funcția de ministru al Apărării.

CITEȘTE ȘI:

Ședință specială la Guvern. Filip a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor

Eugen Sturza, vicepreședintele PPEM, a fost înaintat de către PDM pentru funcția de ministru al Apărării

Guvernul îl va înainta repetat pe Eugen Sturza la Ministerul Apărării. Filip: Dacă Dodon refuză, încalcă conștient Constituția (VIDEO)

Dodon l-a refuzat pe Eugen Sturza și a propus candidatul său la funcția de ministrul al Apărării: Nu vă place, treaba voastră! (VIDEO)

Leancă: Domnule Dodon, a câta oară deja dați dovadă de lipsă de coerență și ipocrizie?!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7342 -0.8298%
USD USD 16.6902 -0.4628%
RUB RUB 0.2958 0.2712%
RON RON 4.4489 -0.8226%
UAH UAH 0.6178 -1.3414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile