Logo Realitatea.md

Președintele Igor Dodon: ”Un oficial moldovean va pleca la Moscova, în PREMIERĂ după martie 2017” (VIDEO)

05 Noiembrie 2018, 15:10 // Actualitate

Un secretar de stat din cadrul Ministerului de Externe va efectua în curând o vizită de lucru în Federația Rusă, fiind o premieră începând cu martie 2017, când partea moldovenească a decis să ceară oficialilor moldoveni să se abţină de la vizite în Rusia. 

Embed:

„Primul contact la nivel de ministere de externe va avea loc în această săptămână, pe 8 noiembrie, la Moscova. Secretarul de stat al Ministerului de Externe din Republica Moldova pleacă în Federația Rusă, în premieră după martie 2017, când Guvernul R. Moldova a interzis tuturor colaboratorilor instituțiilor de stat să meargă în Federația Rusă”, a declarat președintele Igor Dodon. 

”Este primul pas. Pentru a lua o decizie sistemică pentru o perioadă mai mare de șase luni trebuie să aibă loc negocieri la nivel de Guvern. Sperăm mult și suntem siguri că la expirarea acestor șase luni, în R. Moldova va fi un alt Guvern care va duce negocieri cu Federația Rusă și va lua decizii. Aceasta este o decizie excepțională luată la rugămintea președintelui R. Moldova”, a adăugat Dodon. 

Amintim că în luna martie 2017, speakerul Andrian Candu şi premierul Pavel Filip au transmis o notă conducerii de la Kremlin prin intermediul fostului ambassador Farid Muhametşin, în care au fost semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova. Atunci, cei doi şi-au exprimat îngrijoarea faţă de abuzurile şi intimidările la care sunt supuşi oficalii atunci când trec frontiera Federaţiei Ruse.

În acest context, până la soluţionarea problemei, partea moldovenească a decis să ceară oficialilor moldoveni să se abţină de la vizite în Rusia.

VEZI ȘI:

ULTIMA ORĂ! Coaliţia de guvernare, HĂRȚUITĂ politic în Federaţia Rusă. Autoritățile sunt îndemnate să evite deplasările în această țară până la elucidarea problemei

Rusia, despre nota trimisă de către Chișinău cu privire la hărțuirea oficialilor moldoveni: Nu este un document simplu, dar suntem gata să cooperăm

Igor Dodon, despre nota difuzată de Parlament: Decizia de a le interzice oficialilor să meargă în Federația Rusă este una deplasată

Andrian Candu critică vizita președintelui Igor Dodon în Rusia: „Îmi pare foarte rău”

Andrian Candu, luat la rost de comunista Ina Șupac: În baza la ce împuterniciri ne recomandaţi să ne abținem de la vizite în Federația Rusă (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile