Logo Realitatea.md

Prețurile pentru călătoriile pe traseele naționale ar putea fi modificate. Transportatorii cer adaptarea tarifului la prețurile actuale

09 August 2018, 17:49 // Economie

Companiile de transport de persoane din Republica Moldova au solicitat Ministerului Economiei să adapteze tariful de călătorie în conformitate cu prețurile pieței și să liberalizeze piața. Mai exact, aceștia doresc o creștere a prețului până la valoarea de 0,58 lei lei pentru un kilometru, care ar acoperi cheltuielule cu întreținerea și operarea parcului auto. Acest nivel de preț a fost calculat de către Centrul Național de Expertize Juridice încă în anul 2012. 

Foto simbol

Subiectul a fost discutat de membrii Consiliului Consultativ, ca urmare a solicitării patronatelor din transport și a deciziei luate de membrii Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), la ședința de săptămâna trecută.

În cadrul ședinței, reprezentanții transportatorilor au propus ca tariful pentru transporturile auto de călători să fie stabilit în conformitate cu cheltuielile reale. Potrivit lor, creșterea prețurilor la carburanți, lubrifianți, piese de schimb, precum și majorarea salariului minim pe economie duc la învechirea autobuzelor și microbuzelor antrenate în transportul de călători și au un impact negativ asupra ramurii de transport. De asemenea, membrii Consiliului Consultativ urmează să propună Ministerului Economiei și Infrastructurii liberalizarea tarifelor, după exemplul țărilor vecine – România și Ucraina. 

Ministerul Economiei și Infrastructurii va examina situația și va veni cu soluții pentru îmbunătățirea situației din domeniul transporturilor de călători.

La discuții au participat reprezentanți ai Asociației Patronale a Operatorilor de Transport, Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto, Asociației Patronale „Patronatul Transporturilor Auto de Pasageri și Bagaje în regim de taxi”, Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto „Nord”, Asociației Patronale Uniunea Transportatorilor și Drumarilor, Agenției Naționale Transport Auto, Ministerului Economiei și Infrastructurii, precum și reprezentanți ai sindicatelor din domeniu. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1610 -0.8379%
USD USD 17.0297 0.0605%
RUB RUB 0.2514 -0.5538%
RON RON 4.1116 -0.8919%
UAH UAH 0.6109 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile