Logo Realitatea.md

Premieră! O inițiativă de promovare a drepturilor sănătății reproductive în învățământul profesional tehnic, lansată în Moldova (FOTO)

12 Iunie 2018, 22:46 // Societate

Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), în parteneriat cu Rețeaua de tineri educatori de la egal la egal „Y-PEER Moldova" și Centrul de Excelență în Industria Ușoară, au lansat astăzi, în premieră, o inițiativă de promovare a drepturilor și sănătății reproductive în învățământul profesional tehnic.

Foto: moldova.unfpa.org

În perioada martie-aprilie 2018, tinerii de la Y-PEER au informat circa 400 de elevi de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară, unde învață preponderent fete, despre modul sănătos de viață, prevenirea riscurilor în adolescență, a abuzurilor și sarcinilor nedorite.  

Ca parte a inițiativei, elevii au fost implicați și în cadrul unui concurs prin care au propus idei de slogane și design pentru materiale promoționale, tricouri și genți, pe care ulterior le-au confecționat chiar ei, urmând să le utilizeze în activități de promovare a educației pentru sănătatea tinerilor.

Am lansat această inițiativă cu scopul de a încuraja fetele și băieții să-și dezvolte abilitățile de viață, pe lângă acele cunoștințe tehnice pe care le obțin în învățământul profesional. Deprinderile de viață care previn abuzurile și violența, sarcinile nedorite, comportamentele de risc sunt necesare nu doar pentru dezvoltarea emoțională și fizică a adolescenților, ci și pentru asigurarea unei vieți productive în viitor", a menționat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

Obiectivele și scopul acestei inițiative se pliază cu politicile educaționale ale Ministerului Educației. Dreptul la sănătate este un drept garantat. Această campanie va asigura durabilitatea cursului opțional „Decizii pentru un mod sănătos de viață", predat în învățământul profesional tehnic. Campania are și un alt avantaj - elevii sunt informați într-un cadru nonformal. Astfel, vom avea o dimensiune complexă privind informarea și educarea în legătură cu dreptul la sănătate", a declarat Angela Cutasevici, Secretar de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Directoarea Centrului de Excelență în Industria Ușoară, Alexandra Raețchi, a menționat că în felul acesta elevii au economisit resurse pentru procurarea materialelor folosite la practica de producție, precum și și-au perfecționat abilitățile profesionale. 

Cel mai bun design al genții a fost elaborat de grupa nr. 311. Emilia Carauș, reprezentanta grupei, a mulțumit organizatorilor pentruoportunitatea de a se exprima într-un mod mai diferit. "Cred că acest tip de activități sunt necesare în învățământul profesional tehnic, pentru că astfel ne cunoaștem mai bine pe noi înșine".

Premiul pentru cel mai bun slogan a fost acordat grupei nr. 14 – „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea".

Câștigătoarele au primit diplome și premii din partea magazinului online www.comenzi.md, care a susținut această inițiativă. Premiile au fost oferite de reprezentanți ai ONU Moldova, Ambasadei Germaniei, Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

La evenimentul de lansare a inițiativei au participat aproape 200 de persoane, inclusiv elevi și profesori de la șapte centre de excelență și școli profesionale din țară.

Inițiativa de promovare a drepturilor și sănătății reproductive urmează să fie extinsă și în alte instituții de învățământ profesional tehnic, fiind un domeniu prioritar pentru dezvoltarea deprinderilor de viață sănătoase în rândul adolescenților și tinerilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6067 -0.4903%
USD USD 16.9747 -0.0853%
RUB RUB 0.2589 0.0386%
RON RON 4.2017 -0.4737%
UAH UAH 0.6081 0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile