Logo Realitatea.md

Premieră pentru Moldova! Tinerii care vor să inițieze afaceri în domeniul agriculturii vor putea solicita subvenții de la stat

13 Iunie 2018, 16:05 // Economie

Din 1 iulie 2018, tinerii și femeile care vor să inițieze afaceri în domeniul agriculturii vor putea solicita subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, au fost precizate condițiile de eligibilitate pentru beneficiari, perioada de aplicare și suma totală a subvențiilor în avans.

„Pentru prima dată, Guvernul a decis să acorde subvenții în avans, în special tinerilor și femeilor fermiere ce doresc să își inițieze o afacere în domeniul agroalimentar. În acest an, circa 45 milioane de lei din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vor fi oferiți pentru subvenționarea în avans a investițiilor în sectorul agricol. Sperăm astfel, să sporim încrederea mai multor tineri de a investi în domeniu, să impulsionăm noi idei de afaceri și să creăm peste 500 de noi locuri de muncă, în special în mediul rural. Subvențiile în avans sunt o oportunitate pentru tinerii care au idei, însă nu dețin sursele financiare necesare", a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.    

Conform Regulamentului producătorii vor trebuie să asigure cofinanțarea, chiar din primele două luni de la aprobarea proiectului.

"Prevederile Regulament se extind asupra proiectelor start-up ce țin de investițiile pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); investiţiile pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare", a precizat directorul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc.

Totodată, directorul AIPA a explicat că după examinarea cererilor de acordare a plăților în avans, de către o Comisia de evaluare și selecție, beneficiarul va fi anunțat despre selectarea dosarului de finanțare și va trebui ca timp de 60 de zile de la prima notificare să prezinte documentele confirmative de capacitate de cofinanțare, în proporție de cel puțin 35%. Această confirmare va servi drept bază pentru semnarea contractului de acordare a sprijinului financiar. În caz contrar, proiectul ar putea fi  respins.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile