Logo Realitatea.md

(VIDEO) Judecătorii vinovați de condamnarea Moldovei la CEDO vor fi trași la răspundere și obligați să achite prejudiciile

27 Ianuarie 2016, 09:21 // Societate

37 de funcționari publici din domeniul justiției vor fi acționați astăzi în judecată. Este vorba despre funcționari de la judecătorii sectoriale, Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiție, procuraturi sectoriale, Procuratura Generală etc., care au încălcat prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, ceea ce a dus la multiplele cazuri de condamnare a țării noastre la CEDO.

”Ministerul Justiției lansează astăzi, în premieră, acțiuni civile de regres contra persoanelor fizice care ocupă funcții înalte în stat, în special în sistemul judecătoresc, în organele procuraturii, precum și în structurile administrației publice locale ale căror acțiuni sau inacțiuni au determinat încălcarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului, iar astfel de încălcări au fost constatate printr-o hotărâre a CEDO sau prin soluţionarea amiabilă a cauzei aflate pe rolul Curţii Europene ori formularea unei declarații unilaterale de către Guvern”, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Persoanele vizate vor fi acționate în instanță de către Republica Moldova și urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, cheltuielile suportate de Republica Moldova pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici.

Potrivit lui Cebotari, magistrații au admis mai multe încălcări ale drepturilor omului, printre care: privațiuni ilegale, protecţia datelor cu caracter medical, violență domestică, revizuiri ilegale ale unor hotărâri irevocabile, judecarea unor cauze în absența reclamantului, detenţie preventivă ilegală etc. 

Printre cazurile răsunătoare în care s-a constatat că magistrații din țara noastră sunt vinovați de pierderea proceselor Moldovei la CEDO se numără:

- hotărârea Beșliu contra Republicii Moldova: CEDO a constatat, în unanimitate, violarea articolului 6 din Convenție, reținând că reclamanta Svetlana Beșliu a avut hotărâre judecătorească definitivă favorabilă, care a fost anulată în urma admiterii recursului în anulare. În aceste circumstanțe, Curtea a considerat că recursul în anulare din speță a fost, de fapt, un "apel deghizat", al cărui scop a fost de a obține o reexaminare a cazului. În concluzie, Curtea a constatat că procesul inițiat în urma recursului în anulare a fost folosit de către Curtea Supremă de Justiție într-o manieră incompatibilă cu principiul securității juridice. Curtea a acordat reclamantei suma de 2.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 1,787.50 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Mai multe detalii găsiți AICI.

- hotărârea KENZIE GLOBAL LIMITED contra Moldovei: Reclamanta s-a plâns în baza art. 6 CEDO şi a Protocolului nr. 1 că procedurile nu au fost echitabile, deoarece nu a fost citată compania la şedinţa Curţii Supreme de Justiţie şi că ultima a decis să o excludă din lista creditorilor companiei C. cu toate că acordul era valabil. în Rezultat compania reclamantă pretinde că a pierdut posibilitatea de a recupera datoria sa de la compania P.

Mai multe detalii găsiți AICI.

- hotărârea Botezatu contra Republicii Moldova: Curtea a notat faptul că procedurile în temeiul Legii nr. 87 nu au dus la pierderea calității de victimă și au constituit o circumstanță agravantă în ceea ce privește violarea art. 6 din Convenției. Curtea a acordat reclamantului 9.461 de euro cu titlu de prejudiciu material, 1.300 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 112 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Mai multe detalii găsiți AICI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6987 0.0000%
USD USD 16.8093 0.0000%
RUB RUB 0.2538 0.0000%
RON RON 4.2341 0.0000%
UAH UAH 0.5991 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile