Logo Realitatea.md

Premierul moldovean, Pavel Filip, a avut o întrevedere la New York cu doi oficiali importanți. Ce subiecte au fost atinse (FOTO)

21 Septembrie 2017, 21:26 // Actualitate

În cadrul vizitei sale oficiale la New York, prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere bilaterală cu subsecretarul pentru Afaceri Politice al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Thomas Shannon, dar și cu preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulai.

Foto: gov.md

Întâlnirea cu Thomas Shannon s-a axat pe consolidarea dialogului bilateral dintre Republica Moldova şi SUA. În context, Premierul Pavel Filip a menţionat că Guvernul Republicii Moldova a iniţiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „ Retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Rugăm SUA să susţină şi să încurajeze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul ţării”, a declarat prim-ministrul.

Un alt subiect discutat de oficiali vizează consolidarea Dialogului Strategic RM-SUA prin desfăşurarea Reuniunilor la nivel de Coordonatori şi Grupuri de lucru sectoriale.

Șeful Executivului de la Chişinău a exprimat gratitudine pentru asistenţa oferită de SUA pe parcursul ultimilor 25 de ani, fonduri care au contribuit atât la modernizarea statului, în beneficiul cetățenilor, cât și la sporirea încrederii acestora în direcția pro-vestică de dezvoltare a țării.

La rândul său, subsecretarul SUA, Thomas Shannon, a încurajat Guvernul să continue realizarea reformelor care au ca scop modernizarea ţării şi creşterea calităţii nivelului de viaţă al cetăţenilor Republicii Moldova.

Tot astăzi la New York, Pavel Filip a mulţumit părții estoniene pentru susţinerea constantă a parcursului european al ţării noastre, accentuând că autoritățile de la Chișinău mizează în continuare pe suport în realizarea obiectivelor sale, inclusiv în cadrul preluării de către Estonia a președinției Consiliului UE.

Prim-ministrul a accentuat importanța schimbului de experiență pe domenii de interes comun, orientat spre obținerea rezultatelor concrete în beneficiul cetățenilor.

Totodată, a fost solicitată susţinerea Estoniei în vederea includerii pe ordinea de zi a sesiunii ONU a chestiunii cu privire la retragerea trupelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Pavel Filip a menţionat caracterul artificial al acestui conflict, care nu are la bază diferenţe etnice, religioase sau de alt gen, precizând că în prezent se discută despre rezolvarea problemelor economice ale cetăţenilor din regiune, între care: includerea transportului din regiune în traficul internaţional, apostilarea diplomelor şi alte chestiuni importante.

În acest sens, preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a confirmat disponibilitatea de a susţine ţara noastră în ce priveşte retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, oficialul estonian a reiterat întreaga susținere pentru parcursul european al ţării noastre, menţionând că Moldova continuă să fie printre statele prioritare beneficiare de asistenţă în cadrul programului Guvernului estonian de dezvoltare a cooperării.

Citește și:

Filip, la o reuniune organizată de România la ONU: În zonele afectate de conflict, procesul educațional trebuie sprijinite prin politici pentru tineret

Pavel Filip a cerut lui Donald Tusk susținerea includerii pe agenda sesiunii ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine din RM

Pavel Filip a avut o întrevedere cu Klaus Iohannis la New York! Președintele României: Cred că se poate acorda a treia tranșă a împrumutului

Citeste tot despre: new york, Pavel Filip, vizita oficială
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4316 -0.9266%
USD USD 17.3730 -0.3710%
RUB RUB 0.3029 0.1985%
RON RON 4.4607 -0.7940%
UAH UAH 0.6558 -0.1370%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile