Logo Realitatea.md

Premierul Pavel Filip a solicitat verificarea procedurii de înregistrare a navelor sub pavilionul RM, după descoperirea celor 1.400 de kg cocaină

24 Octombrie 2018, 15:31 // Actualitate

Autoritățile moldovene au confirmat că o navă sub pavilionul R. Moldova a fost reținută zilele trecute în Insulele Canare pentru că transporta 1400 kg de cocaine. Subiectul a fost discutat și la ședința Guvernului R. Moldova, din 24 octombrie 2018.

Embed:

Premierul Pavel Filip a declarat că deși, din echipaj nu făceau parte cetățeni moldoveni, în astfel de cazuri are de suferit imaginea țării noastre. În opinia acestuia, procedura de înregistrare a navelor sub pavilionul R. Moldova r trebui revizuită sau chiar modificată. Cu o astfel de solicitare, prim-ministrul s-a adresat ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

”Nu este primul caz când navele merg sub drapelul R. Moldova, discutam despre procedura de obținere și înregistrare a navelor sub pavilion moldovenesc. Trebuie să revenim la acest subiect, să vedem cine și cum poate obține acest drept. Cred că ar trebui să fie implicat Ministerul de Externe. O să rog să veniți dle Gaburici cu informații, ca să înțeleagă lumea. Cei care critică Guvernul au grijă să vină cu minciuni și speculații, trebuie să le explicăm oamenilor ce inseamnă o navă înregistarată sub pavilionul R. Moldova”, a declarat Pavel Filip.

La rândul său, Chiril Gaburici a menționat că nava aparține unui georgian, iar „astfel de infracţiuni nu depind de pavilionul navei, ci sunt comise de echipajul navei şi în mare parte fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent cu aceste activităţi ilegale”. 

Ministrul a adăugat că în acest caz R. Moldova nu va fi sancționată în niciun fel.

De asemenea, Filip a cerut să fie efectuate verificări detaliate şi, dacă este cazul, procedura de înregistrare a navelor să fie înăsprită sau chiar creată o nouă procedură conform rigorilor UE. 

”Pe viitor, poate ar trebui să avem o procedură mai riguroasă. Dacă este cazul, veniți cu propuneri de modificare a acestei proceduri sau chiar una nouă. Ar fi bine să corespundă în totalitate cu rigorile Uniunii Europene”, a conchis Pavel Filip.

Amintim că 1.400 kg de cocaină au fost depistate la bordul navei „BREATH”, care navighează sub pavilionul Republicii Moldova, se arată într-un comunicat emis de Căpitănia Portului Giurgiulești. Potrivit sursei, cocaina a fost depistată de către autoritățile spaniole. 

LA ACELAȘI SUBIECT:

(VIDEO) O navă aflată sub Pavilionul R. Moldova, reținută în apropiere de Insulele Canare cu 1.400 kg de cocaină la bord. Ce spun autoritățile

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0154 -0.0953%
USD USD 17.9582 0.1009%
RUB RUB 0.2783 0.2522%
RON RON 4.2018 -0.1165%
UAH UAH 0.6874 1.0140%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile