Logo Realitatea.md

Premierul Pavel Filip cere urgentarea realizării Planului de acţiuni pentru soluționarea problemelor în domeniul farmaceutic

05 Septembrie 2016, 20:51 // Politica

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat, astăzi, 5 septembrie, reprezentanţii instituţiilor responsabile de implementarea Planului de acţiuni pentru soluționarea problemelor în domeniul farmaceutic pentru a discuta acţiunile restante şi modalităţile de înlăturare a impedimentelor la punerea în practică a acestora.

Premierul a atenţionat că obiectivul principal al echipei guvernamentale în acest domeniu este să fie asigurată ordine pe piaţa medicamentelor şi cetăţenii să beneficieze de acces mai liber la medicamente calitative şi la preţuri rezonabile. Potrivit Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, doar în luna august au fost autorizate pe piață aproximativ 300 de produse farmaceutice noi, numărul total inclus în Catalogul de medicamente ajungând la 4400 de denumiri.

În acelaşi timp, Pavel Filip s-a arătat nemulţumit de faptul că mai multe acţiuni, incluse în Plan, nu au fost realizate până în prezent. Unul din cele mai importante scopuri a fost majorarea cu 50 la sută a listei medicamentelor compensate de stat. Premierul a cerut Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ca până la finele lunii septembrie a. c. să fie aprobată şi publicată noua listă a medicamentelor compensate.

Un alt subiect al şedinţei a vizat formarea și înregistrarea preţurilor la medicamente, fiind identificate mai multe problemele care tergiversează procesele. În acest context, Premierul a solicitat să fie delimitate clar atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi ale Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale pentru a nu exista blocaje. În acest sens urmează a fi aprobat un proiect de lege.

De asemenea, Prim-ministrul a cerut să fie luate toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a achiziţiilor centralizate a medicamentelor la nivel naţional, dar şi să fie intensificată activitatea de comunicare pe acest segment. Premierul considera că, atât specialiştii, cât şi pacienţii, şi beneficiarii de servicii medicale trebuie să fie informaţi corect şi complet despre programele Guvernului în domeniul respectiv.

Citeste tot despre: Pavel Filip, piața farmaceutică
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)