Logo Realitatea.md

Preparatul periculos care a luat viața copiilor din Flocoasa. ANSA atenționează despre utilizarea corectă a insecticidelor

30 Octombrie 2018, 13:42 // Actualitate

În legătura cu cazul de intoxicare cu preparatul Valsafid, care a avut loc în satul Flocoasa raionul Cantemir, ANSA vine cu explicații privind utilizarea corectă a insecticidelor.

Foto simbol: revistafermierului.ro

Valsafid este un preparat care se utilizează în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor (insectelor) la grâu, mazăre și porumb.

Substanța activă al preparatului este fosfura de aluminiu cu conținutul de 56%. Se utilizează prin fumigație, cu perioada de acțiune 5 zile la temperatura de +100 grade Celsius. Perioada de degazare cu ventilarea activă este de 10 zile.

La interacțiunea preparatului cu oxigenul se eliberează un gaz toxic și otrăvitor de grupa I, care are miros de carbid sau usturoi.

Lucrările de tratare se efectuează de către profesioniști cu instruiri și echipament antigaz special destinat utilizării la lucrările cu substanțe toxice, într-o încăperea cu izolarea ermetică, care nu permite eliberarea gazului din încăperea.

Este de menționat că, potrivit prevederilor Legii 119 din 22.06.2004 cu privire la produse de uz fitosanitar și la fertilizanți, cu modificările din 23.11.2017, comercializarea produselor de uz fitosanitar din categoria de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se admite doar pentru persoanele deținătoare ale certificatului de perfecționare specială. Certificatul de perfecționare specială se eliberează utilizatorilor profesioniști care au frecventat un curs de instruire de minimum 20 de ore, organizat de ANSA  în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ANSA atenționează despre stricta respectare a regulilor stabilite pentru utilizarea substațiilor toxice și interzicerea utilizării în condiții casnice de către persoane fizice!

VEZI ȘI:

Cazul fetițelor din Cantemir: Familia a chemat ambulanța, inclusiv, cu o seară înainte de tragedie

Cantemir: Băiatul de opt ani, intoxicat cu insecticide, a murit pe patul de spital

Tragedia de la Cantemir, noi DETALII: Mama copiilor ar fi refuzat spitalizarea în noaptea de duminică

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile