Logo Realitatea.md

Prima listă a instituțiilor mass-media care au primit statut de ”agent străin” în Rusia

05 Decembrie 2017, 11:04 // În lume

Ministerul Justiției al Rusiei a publicat prima listă al mass-media cărora le-a fost acordat statutul de ”agent străin”. Potrivit site-ului ministerului, lista cuprinde nouă publicatii si media: Vocea Americii, Radio Europa Liberă / Radio Liberty, Kavkaz.Realii, Krym.Realii, postul tv „Nastoyașceye vremea”, „Sibir.Realii”, „Faktograf”, Tataro-bașkirskaya slujba „Radio Svoboda”, „Idei.Realii”.

Foto simbol

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care extinde statutul de ”agent străin” asupra mass-media străine care lucrează în Rusia. Potrivit prevederilor legii, mass-media cu statut de ”agent strain” vor fi supuse restricțiilor și obligațiilor prevăzute pentru organizațiile non-profit – ”agenți străini”, scrie Paginaderusia.

Singurul criteriu pentru acordarea statutului de ”agent strain” este obținerea de finanțare din străinătate.

Legea este un răspuns la actunea Departamentului de Justiție al SUA care a impus inscrierea RT America – sucursala americană a companiei de televiziune RT Rusia – ca agent strain în Statele Unite.

Ulterior, corespondenților postului RT le-a fost refuzata acreditarea la Congresul SUA.

Duma de Stat a Rusiei a decis să acționeze de o manieră similara și a propus interzicerea accesului jurnaliștilor americani în camera inferioara a Parlamentului. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile