Logo Realitatea.md

PRIMA reacție ANSA după depistarea unor grăsimi de origine vegetală în unele produse lactate din Moldova! Propunerea autorităților

09 Februarie 2018, 17:26 // Economie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor propune înăsprirea sancțiunilor față de agenții economici care vor plasa pe piață produse falsificate, până la stoparea imediată a activității pe o anumită perioadă. Totodată, în scop de prevenire și stopare a fenomenului de utilizare neconformă a grăsimilor vegetale, ANSA a elaborat propuneri de modificare a legislației existente. Astfel, autoritățile propun ca în produsele, în componența cărora sunt grăsimi vegetale, să fie exclusă denumirea de „produs lactat”. Produsele cu conținut de grăsimi vegetale să fie comercializate în sectoare separate de produse lactate.

Deciziile au fost luate după ce un studiu efectuat la comanda Fundației Est-Europene, care a supus testelor de laborator 126 de produse lactate a diferitor producători din Ucraina, România și Republica Moldova au arătat că o parte din acestea conțin aproape deloc grăsimi din lapte.

Revoltător: Cât lapte (NU) se conține în produsele lactate moldovenești pe care le cumpărăm zi de zi?

În urma publicațiilor din mass-media în care s-a făcut referință la conținutul sporit de grăsimi de origine vegetală în unele produse lactate, depistate în urma investigații executate la comanda Fundației Est-Europene, ANSA s-a autosesizat, convocând la începutul săptămânii curente o ședință operativă.4

Pornind de la faptul că dintr-un număr de 126 de probe supuse testelor de laborator, neconformități ai parametrilor de calitate au fost stabiliți în produsele fabricate de câțiva producători autohtoni și doi furnizori de aceste produse din Ucraina, în scop de elucidare a situației a fost elaborat și aprobat un plan de acțiuni privind controlul la acești producători prin verificarea stocurilor de produse și neadmiterea plasării lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă. De asemenea, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

Grupe operative ale inspectorilor ANSA, s-au deplasat la întreprinderile vizate în publicații (SA JLC, SRL BANTCARAD, SRL Ferma cu Origini, SA Fabrica de unt din Florești, SA Lactis din Râșcani, precum și la mai multe centre comerciale din țară) unde au colectat mostre de produse lactate pentru prelevare la indici de calitate microbiologici, fizico-chimici, reziduuri de antibiotice, inclusiv originea grăsimilor din produse fabricate. La Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară au fost prezentate pentru testări în total 120 de probe.

La moment investigațiile de laborator sunt în desfășurare. La unele probe se finalizează procesul de examinare a rezultatelor, pentru a fi expuse.

Citește și: 

Controale ANSA la producătorii moldoveni după investigația despre conținutul lactatelor. Prima ”victimă” – JLC

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile