Logo Realitatea.md

PRIMA reacție ANSA după depistarea unor grăsimi de origine vegetală în unele produse lactate din Moldova! Propunerea autorităților

09 Februarie 2018, 17:26 // Economie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor propune înăsprirea sancțiunilor față de agenții economici care vor plasa pe piață produse falsificate, până la stoparea imediată a activității pe o anumită perioadă. Totodată, în scop de prevenire și stopare a fenomenului de utilizare neconformă a grăsimilor vegetale, ANSA a elaborat propuneri de modificare a legislației existente. Astfel, autoritățile propun ca în produsele, în componența cărora sunt grăsimi vegetale, să fie exclusă denumirea de „produs lactat”. Produsele cu conținut de grăsimi vegetale să fie comercializate în sectoare separate de produse lactate.

Deciziile au fost luate după ce un studiu efectuat la comanda Fundației Est-Europene, care a supus testelor de laborator 126 de produse lactate a diferitor producători din Ucraina, România și Republica Moldova au arătat că o parte din acestea conțin aproape deloc grăsimi din lapte.

Revoltător: Cât lapte (NU) se conține în produsele lactate moldovenești pe care le cumpărăm zi de zi?

În urma publicațiilor din mass-media în care s-a făcut referință la conținutul sporit de grăsimi de origine vegetală în unele produse lactate, depistate în urma investigații executate la comanda Fundației Est-Europene, ANSA s-a autosesizat, convocând la începutul săptămânii curente o ședință operativă.4

Pornind de la faptul că dintr-un număr de 126 de probe supuse testelor de laborator, neconformități ai parametrilor de calitate au fost stabiliți în produsele fabricate de câțiva producători autohtoni și doi furnizori de aceste produse din Ucraina, în scop de elucidare a situației a fost elaborat și aprobat un plan de acțiuni privind controlul la acești producători prin verificarea stocurilor de produse și neadmiterea plasării lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă. De asemenea, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

Grupe operative ale inspectorilor ANSA, s-au deplasat la întreprinderile vizate în publicații (SA JLC, SRL BANTCARAD, SRL Ferma cu Origini, SA Fabrica de unt din Florești, SA Lactis din Râșcani, precum și la mai multe centre comerciale din țară) unde au colectat mostre de produse lactate pentru prelevare la indici de calitate microbiologici, fizico-chimici, reziduuri de antibiotice, inclusiv originea grăsimilor din produse fabricate. La Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară au fost prezentate pentru testări în total 120 de probe.

La moment investigațiile de laborator sunt în desfășurare. La unele probe se finalizează procesul de examinare a rezultatelor, pentru a fi expuse.

Citește și: 

Controale ANSA la producătorii moldoveni după investigația despre conținutul lactatelor. Prima ”victimă” – JLC

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)