Logo Realitatea.md

Prima reuniune a Comitetului mixt dintre Moldova și Statele Membre ale Asociației Europene de Liber Schimb! Discursul ministrului Gaburici

15 Mai 2018, 15:30 // Economie

„Reuniunea primului Comitet mixt este un pas important pentru Republica Moldova, pentru îmbunătățirea cooperării regionale, integrării economice și creșterii fluxurilor comerciale cu Statele EFTA, este o platformă de discuții asupra subiectelor din diferite domenii de interes prioritar, dar și o oportunitatea de a negocia și de a semna un Acord de Liber Schimb între țările noastre în viitorul apropiat”

Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul reuniunii primului Comitet mixt dintre Republica Moldova și Statele Membre ale Asociației Europene de Liber Schimb.

Foto: mei.gov.md

Chiril Gaburici a menționat că sunt toate premisele juridice necesare pentru aprofundarea și dezvoltarea relațiilor comerciale și economice reciproc avantajoase între Republica Moldova și Statele EFTA. În context, ministrul a făcut referire la Declarația, recent semnată, privind cooperarea economică în domeniul comerțului, vama, barierele tehnice în calea comerțului, drepturile de proprietate intelectuală, piețele de achiziții publice și concurența, precum și îmbunătățirea condițiilor de cooperare în sectorul privat. 

În cadrul reuniunii, părțile au discutat posibilele domenii de cooperare, prevăzute în Declarație, în special în vederea consolidării comerțului și a investițiilor între statele EFTA și Moldova, dar și oportunitățile inițierii discuțiilor pe marginea negocierii unui Acord de Liber Schimb. În context, ministrul Gaburici a menționat că încheierea acordurilor de liber schimb cu diferite țări este o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

La reuniunea Comitetului mixt, organizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, au participat reprezentanți din domeniul comerțului, mediului de afaceri și structurilor guvernamentale din Republica Moldova, Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia. Reuniunea are drept scop efectuarea unui schimb de informații dintre țara noastră și EFTA, precum și analiza acțiunile întreprinse în urma semnării Declarației Comune de Cooperare dintre Republica Moldova și Statele EFTA.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6987 0.4236%
USD USD 16.8093 0.1197%
RUB RUB 0.2538 2.3800%
RON RON 4.2341 0.3508%
UAH UAH 0.5991 0.3686%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile