Logo Realitatea.md

Problema deșeurilor a ajuns în vizorul Procuraturii. Grozavu: Procurorii au solicitat acte referitor la poligonul de la Bubuieci

06 Iulie 2017, 12:09 // Societate

Problema deșeurilor a ajuns în vizorul Procuraturii Generale. Mai exact, procurorii au inițiat o cauză în privința poligonului de colectare a gunoiului de pe strada Uzinelor 205, de la Bubuieci, numit colocvial Mina Purcel.

Pe marginea acestui subiect, s-a expus și premierul Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă cu privire la problemă. Potrivit lui, modalitatea în care a avut loc gestionarea deșeurilor la Bubuieci ridică semne de întrebare. „Urmează să clarificăm cât de legal, ținând cont că ducerea deșeurilor la Bubuieci a fost o soluție temporară, iar poligonul nu a fost pregătit”, a precizat Pavel Filip.

În acest sens, viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, a dat de înțeles că atât poligonul de la Bubuieci, cât și cel de la Țînțăreni, nu au fost exploatate întocmai. „Nu sunt persoana care trebuie să indice la persoana cutare sau cutare, sunt organe abilitate pentru aceasta. Procuratura Generală care va face lumină în acest caz. Eu, în numele autorităților din anii 1990-2000, trebuie să-mi cer scuze de la locuitori că totuși nu s-a avut grijă de această localitate. Nu s-a exploatat întocmai poligonului de la Țînțăreni și cel de pe strada Uzinelor 205. Aproximativ două săptămâni în urmă, procurorii au venit și au solicitat acte referitor la poligonul de pe strada Uzinelor 205, ce se referă la autorizații de funcționare, decizii ale Consiliului de atribuire a terenului, avize. Eu nu fug de nicio responsabilitate, am participat la mai multe dezbateri, dar nu am fost responsabil de această problemă”, a declarat acesta, în cadrul aceluiași briefing.

Solicitat de Realitatea.md, șeful Direcției locativ-comunală din Chișinău, Petru Gontea, a explicat următoarele: „Organele de drept vor studia cazul cu privire la cât de corecți au fost pașii Primăriei Capitalei în legătură cu alocarea și gestionarea gunoiștii date. Nu putem vorbi despre o gunoiște ilegală, pentru că avem o hotărâre judecătorească, potrivit căreia, noi putem depozita gunoiul menajer colectat în urma demolării construcțiilor și salubrizării orașului”.

Amintim că, acum o lună, locuitorii din Bubuieci au blocat accesul către depozitul de deșeuri din strada Uzinelor, iar în urma negocierilor, protestatarii le-au oferit 30 de zile responsabililor de la Primăria Chișinău pentru a găsi soluții de alternativă privind evacuarea gunoiului. Astăzi, cu ajutorul Guvernului, a fost redeschis poligonul de colectare a deșeurilor de la Țînțăreni, municipalitatea angajându-se să respecte mai multe obligațiuni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4820 0.0000%
USD USD 16.6691 0.0000%
RUB RUB 0.2936 0.0000%
RON RON 4.4005 0.0000%
UAH UAH 0.6156 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile