Logo Realitatea.md

Procurorii și avocații vor debirocratizarea procesului penal în Moldova. Au discutat despre soluțiile necesare în interesul cetăţenilor (VIDEO)

10 Noiembrie 2017, 16:44 // Societate

Evitarea procedurilor penale birocratice, care prelungesc şi tergiversează urmărirea penală, afectând dreptul persoanei la un termen rezonabil al procesului penal, constituie una din priorităţile Procuraturii în îndeplinirea atribuţiilor sale, scrie într-un comunicat al Procuraturii Generale (PG).

Totodată, aplicarea procedurilor penale simplificate constituie şi o prerogativă a Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei, dar şi un principiu de bază al politicilor penale în formare. 

În acest context, PG a organizat, cu susţinerea financiară a Instrumentului de Asistenţă Tehnică şi Schimb de Informaţii al Comisiei Europene (TAIEX) Conferinţa Internaţională cu genericul „Debirocratizarea procesului penal”.

„Abordăm probleme de ordin practic. Ideea debirocratizării procesului penal este extrem de actuală și trebuie tratat în următorii 2-3 ani. Trebuie să avem scopul reducerii unor costuri pe care astăzi de suportă statul și care nu sunt necesare. Trebuie să venim cu procedurii simple și clare”, a declarat Vladimir Cebotari, ministrul Justiției.

Scopul evenimentului a fost de a oferi actorilor sistemului justiţiei (procurori, ofiţeri de urmărire penală, judecători, avocaţi), experţilor internaţionali, profesorilor notorii şi instituţiilor de stat -participante la procesul legislativ, posibilitatea de a pune în discuţie problemele şi identificarea soluţiilor în vederea asigurării unui proces penal complet şi în termeni rezonabili.

„Este foarte bine că revizuim acest cadru, pentru a avea în perspectivă o bază legală normativă bună. Asigur că ceea ce ține de Comisia juridică suntem foarte deschiși, am dovenit că avem o conlucrare bună și nu vă vom dezamăgi”, a punctat Raisa Apolschi, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități.

Conferința internațională poate fi urmărită mai jos:

De menționat că reuniunea a avut ca invitaţi procurori, reprezentanţi ai Parlamentului, Curţii Constituţionale, Curţii Supreme de Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Justiţiei, Uniunii Avocaţilor, Uniunii Juriştilor, Serviciului Vamal, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Naţional Anticorupţie, Consiliului Europei şi Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadei SUA la Chişinău, organizaţiilor nonguvernamentale din ţară şi străinătate, experţi din România, Germania, Letonia, membri ai corpului didactic şi ştiinţific, etc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3174 0.2902%
USD USD 16.5538 0.3802%
RUB RUB 0.2877 1.0537%
RON RON 4.3540 0.2902%
UAH UAH 0.6293 0.9464%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile