Logo Realitatea.md

Producătorii și exportatorii de fructe proaspete, instruiți în etichetarea și trasabilitatea produselor

14 Martie 2018, 08:56 // Economie

Producătorii și exportatorii de fructe din Republica Moldova sunt instruiți de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în etichetarea și trasabilitatea produselor pentru identificarea originii fructelor comercializate.

Foto: bisnisukm.com/imagine simbol

Instruirea cu genericul „Cerințele privind etichetarea și trasabilitatea fructelor în lanțul alimentar” abordează necesitatea etichetării produselor agricole plasate pe piață. Conform legislației în vigoare, fructele şi legumele ambalate trebuie să fie etichetate cu informații adecvate, cum ar fi țara de origine, numele și adresa producătorului, denumirea culturii și soiului, clasa de calitate  etc.

Conducerea ANSA afirmă că orice consumator are dreptul să cunoască originea și calitatea produsului, iar producătorii, operatorii de pe piață și exportatorii sunt obligați să respecte legislația privind asigurarea trasabilității și etichetarea produselor. Producătorii și exportatorii de fructe, struguri care vor utiliza informații false ori înșelătoare la marcarea sunt penalizați cu amenzi de până la 240 de unități contravenționale.

Amintim că în urma mai multor controale efectuate de ANSA s-au constatat încălcări inclusiv informații incomplete pentru a urmări trasabilitatea produselor, lipsa informației despre originea produsului, calitatea, categoria, anul etc.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) își propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone cu valoare înaltă și să crească vânzările pe piața locală și internațională.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile