Logo Realitatea.md

Producerea de tsunami ar putea fi prevăzută: O expediție internațională explorează în acest sens adâncimile Oceanului Indian

25 Septembrie 2017, 17:20 // Life

O navă franceză de cercetări oceanografice având la bord o echipă internațională de cercetători pleacă luni din Jakarta, capitala Indoneziei, pentru a explora adâncimile Oceanului Indian, în largul insulei indoneziene Sumatra, în încercarea de a prevedea producerea de tsunami în această zonă, informează Agerpres.ro.

Foto: youtube.com

Pe parcursul acestei misiuni care durează o lună, mai mult de 30 de oameni de știință, în mare parte francezi, dar și indonezieni sau singaporezi, precum și studenți ai unor institute de cercetare din Asia de Sud Est vor studia tectonica plăcilor într-o zonă unde au fost înregistrate cele mai violente seisme de pe glob, potrivit declarațiile făcute duminică de un reprezentat al expediției.

Cercetătorii vor studia bazinul Wharton din Oceanul Indian, unde este posibil să se formeze o nouă placă tectonică ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 8,6 grade produs în 2012 în largul insulei Sumatra, în centrul plăcii indo-australiene.

''Primele concluzii arată că există fisuri în placă'', a precizat Nicolas Gascoin, atașat pe probleme de cooperare științifică și tehnologică al Ambasadei Franței la Jakarta, cu ocazia unei conferințe de presă desfășurată duminică și care a reunit mai mulți oameni de știință.

''Este o zonă absolut unică. Din datele deținute de oamenii de știință, nu există un alt loc în lume unde putem găsi acest tip de fisură și de epicentru care poate genera tsunami'', a adăugat acesta. Explorarea zonei este ''o modalitate de a prevedea ceea ce s-ar putea întâmpla în cinci ani, zece ani, în Oceanul Indian.''

La bordul navei ''Marion Dufresne'', o ambarcațiune cu mai multe funcții sub pavilionul Teritoriilor australe și antarctice franceze (TAAF), teritoriu de peste mări, cercetătorii vor ''utiliza o tehnologie avansată de cartografiere a abisului marin pentru a studia nu numai relieful de pâna la 5.000 de metri, dar și pe cel de la 40 de kilometri dedesubtul zonei de sedimente din planșeul oceanic'', a declarat profesorul Satish Singh, de la Institutul de geofizică a pământului din Paris.

Costul acestei operațiuni desfășurate în cooperare cu Indonezia se ridică la cinci milioane de euro, dintre care 80% sunt din partea statului francez, potrivit lui Nicolas Gascoin.

Citeste tot despre: expediție, Oceanul Indian, tsunami
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5039 0.3539%
USD USD 17.3387 -0.1974%
RUB RUB 0.3011 -0.5943%
RON RON 4.4644 0.0829%
UAH UAH 0.6544 -0.2135%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile