Logo Realitatea.md

Producția industrială s-a majorat cu 8% în primele 5 luni ale anului. Ramurile care au determinat această creștere

11 Iulie 2018, 09:36 // Economie

Producția industrială s-a majorat cu 8,1% în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), principalii factori care au determinat această creștere sunt extinderea activității Zonelor Economice Libere (ZEL) și a proiectelor investiționale în domeniul industriei automotive; lărgirea și diversificarea piețelor de desfacere la export ca rezultat a valorificării oportunităților oferite de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană; evoluțiile favorabile ale sectorului agricol din anul trecut și sporirea cererii interne și externe față de produsele industriale autohtone.

Foto simbol

Ramurile unde s-a înregistrat progres esențial în perioada menționată:

- fabricarea de fire şi cabluri electrice (creștere cu circa 39%);

- producerea de piese pentru autovehicule și motoare (+42%);

- fabricarea articolelor din sticlă (+47%);

- prelucrarea fructelor și legumelor (+41%);

- fabricarea uleiurilor și grăsimilor (+37%);

- prelucrarea şi conservarea cărnii (+13%);

- fabricarea băuturilor (+7%);

- fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+7,2%);

- fabricarea altor produse textile (+20%);

- fabricarea încălțămintei și prelucrarea pieilor (+21%),

- producția și furnizarea de energie (+4,6%).

În același timp, potrivit MEI, industria prelucrătoare, care produce circa 82% din bunurile industriale, a avut cea mai mare contribuție la creșterea industriei (+7,1 p.p. din 8,1%), înregistrând un avans de 9,4%. 

Industria automotive devine o ramură tot mai importantă pentru economia națională, aceasta generând constant locuri noi de muncă, salarii decente și producție pentru exporturi. Creșteri esențiale au înregistrat activitățile de fabricare a firelor și cablurilor electrice și producția de piese pentru autovehicule și pentru motoare (cu circa 40%). Expansiunea acestor industrii este legată de dezvoltarea proiectelor investiționale din cadrul ZEL, lansate de investitorii străini în anul trecut (proiectul companiei japoneze Sumitomo, lansat la Orhei, extinderea companiilor germane Draexlmaier la Cahul și Coroplast la Căușeni etc.). Conform datelor de la sfârșitul anului 2017, în ZEL erau create circa 12 mii de locuri de muncă, salariu mediu constituia circa 8300 lei, iar cota producției industriale fabricate în total exporturi era de circa 24%”, se menționează într-un comunicat d ela Ministerul Economiei. 

De asemenea, industria alimentară a contribuit la creșterea industriei cu 2,4 p.p. În ianuarie-mai 2018 aceasta s-a majorat cu 12%. Cele mai productive subramuri ale industriei alimentare au fost: prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor (+41%), fabricarea uleiurilor și grăsimilor (+37%), prelucrarea şi conservarea produselor din carne (+13%), fabricarea băuturilor (+7%), fabricarea produselor de brutărie (+6,4%), prelucrarea și conservarea peștelui (+49%).

Și fabricarea sticlei a influențat creșterea volumului producției industriale (+1,1 p.p. la IPI). Industria sticlei a crescut cu circa 47%, fiind stimulată în special de majorarea volumului producției livrate peste hotare: cifra de afaceri la export a crescut cu 46%.

„Fabricarea textilelor, articolelor de îmbrăcăminte și încălțămintei sunt industrii cu un potențial important și au prezentat un impact substanțial la creșterea producției industriale (+2,1 p.p.). În primele cinci luni ale acestui an, fabricarea textilelor a crescut cu 19%, a articolelor de îmbrăcăminte - cu 7,2%, iar a articolelor de încălțăminte – cu 21%. Acestea sunt industrii care preponderant exportă producția peste hotare (circa 80% din producție), iar extinderea producției industriilor respective pe piețele externe a constituit factorul de bază care a stimulat creșterea”, precizează reprezentanții MEI.

Totodată, sectorul energetic a înregistrat, în ianuarie-mai 2018, o creștere de 4,6% a volumului producției şi furnizării de energie electrică, termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat şi a contribuit la creșterea industriei cu 1 p.p. Creșterea producției şi furnizarea de energie a fost influențată de evoluțiile pozitive ale sectoarelor economice, potrivit MEI.

Ce ține de industria extractivă, ramura a demonstrat instabilitate în primele 5 luni ale anului 2018, potrivit MEI. După creșteri de 30%-40% din ianuarie-februarie, în următoarele luni această ramură a înregistrat descreșteri cuprinse între -1,1% și -14%. Instabilitatea ramurii respective este determinată atât de factorii meteorologici, cât și de situația din sectorul construcțiilor, care se află încă în stagnare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile