Logo Realitatea.md

Programul național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2022, aprobat de Guvern! Ce prevede acesta

10 August 2017, 15:48 // Societate

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 10 august, Programul național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2022, care prevede o abordare intersectorială privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale acestora în egală măsură cu ceilalți cetățeni în toate domeniile vieții sociale.

Foto: romaniaregional.ro

Elaborarea Programului a fost determinată de problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și necesitatea de a crea condiții indispensabile implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Conform documentului, măsurile de protecție socială a persoanelor cu dizabilități vor fi îmbunătățite, copii și tinerii cu dizabilități vor avea acces la educație de calitate în instituțiile de învățământ, va fi sporit accesul la servicii medicale, de abilitare și reabilitare, la angajarea în câmpul muncii și va fi asigurată accesibilitatea la infrastructură și transport, etc.

Printre acțiunile care urmează a fi realizate se numără: asigurarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv a copiilor, cu fotolii rulante și alte mijloace ajutătoare tehnice, includerea în pachetul compensat, în cazul îngrijirilor medicale la domiciliu, a seringilor, stomelor și altor materiale necesare pentru bolnavi,extinderea listei medicamentelor compensate pentru maladiile care conduc la dizabilitate, dotarea instituțiilor de învățământ cu echipamente necesare pentru facilitarea procesului educațional, precum și efectuarea de către fiecare instituție publică a evaluării gradului de accesibilitate a infrastructurii.

Implementarea eficientă a Programului va asigura respectarea drepturilor și participării persoanelor cu dizabilități în societate, va crea oportunități mai bune de incluziune socială, contribuind astfel la realizarea de către Republica Moldova a angajamentelor naţionale şi internaţionale asumate în contextul obiectivelor strategice în domeniul asigurării drepturilor omului.

Costul estimativ al implementării Programului pentru perioada de şase ani este de aproximativ 9 milioane lei. 

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 181 mii de persoane cu dizabilități, inclusiv 12 mii de copii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5605 0.1187%
USD USD 17.1569 -0.0612%
RUB RUB 0.2580 0.3501%
RON RON 4.1712 0.0312%
UAH UAH 0.6121 -0.2282%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile