Logo Realitatea.md

Proiect ce își propune diminuarea fenomenului discriminării, lansat la Chișinău. Va fi elaborat un ghid special (Video)

11 Mai 2016, 19:31 // Societate

Percep lumea în felul lor și de cele mai dese ori nu sunt înțeleși de cei din jur. Este situația persoanelor cu deficiențe de auz și vedere, care se ciocnesc adesea de indiferență și discriminare. Astfel, asociațiile de profil în comun cu mai multe organizații neguvernamentale și-au propus să facă pe înțelesul tuturor viața acestor oameni, care sunt parte a societății noastre.

Foto simbol

”Scopul este să încercăm să diminuăm fenomenul discriminării, să aprofundăm drepturile omului, să sporim gradul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități auditive și dizabilități de vedere prin facilitarea dialogului, prin deschiderea spre exterior și prin promovarea în societate a necesităților speciale pe care le au aceste persoane”, a declarat Victor Coroi, directorul proiectului.

Proiectul „Abilitate versus Dizabilitate – de la înțelegere spre eliminarea discriminării și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități auditive și de vedere”, va dura opt luni, iar unul dintre obiectivele de bază este elaborarea unui ghid pentru înțelegerea acestor oameni. Astfel, specialiștii cred că cei care au deficiențe auditive și de vedere nu vor fi ignorați de către societate, mai ales când aceștia sunt în căutarea unui loc de muncă. Mai mult, din grupul de lucru vor face parte și două persoane cu deficiențe auditive, care vor expune principalele probleme cu care se confruntă.

”Ei se confruntă cu probleme foarte serioase, deoarece în afară de măturători și profesii puțin plătite, ei nu sunt acceptați, deoarece patronii motivează că ei nu pot comunica cu ei. Sper ca oficiile forței de muncă din RM vor atrage o atenție deosebită la cerințele expuse personal de persoanele cu deficiențe de auz”, a menționat Natalia Babici, prim-vicepreședintele Asociației Surzilor din Moldova.

În cadrul proiectului, vor fi create diverse spoturi sociale, care vor fi difuzate la posturile regionale de televiziune, dar și în transportul public din municipiile Chișinău și Bălți. Mai mult, pentru nevăzători a fost realizată și descrierea audio a filmul artistic "Arrivederci", regizat de către moldoveanul Valeriu Jereghi.

Proiectul are un buget de 24.600 de dolari și este realizat de Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociația Surzilor și Centrul Național de Asistență, Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5542 0.5730%
USD USD 17.6060 0.6178%
RUB RUB 0.2851 0.0000%
RON RON 4.0921 0.5801%
UAH UAH 0.7257 0.7917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile