Logo Realitatea.md

Proiectul de lege privind moratoriul asupra controlului de stat, VOTAT de Parlament (DOC)

25 Februarie 2016, 17:21 // Politica

Legea privind moratoriul asupra controlului de stat a fost votată în Parlament. Proiectul este la cea de întâia lectură și a fost susținut de către majoritatea deputaților aflați la ședința Legislativului. Scopul de bază al acestui moratoriu este crearea condițiilor favorabile dezvoltării mediului de afaceri.

În urma adoptării acestui moratoriu, controlul de stat, fiscal, financiar privind calitatea produselor, serviciilor, sănătatea publică, a parametrilor tehnologici şi a cerinţelor specifice pentru genul de activitate desfășurat, privind respectarea normelor de protecţie a muncii, sanitare și de apărare împotriva incendiilor, planificat sau inopinat, efectuate la fața locului, la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de păstrare a bunurilor persoanelor care desfășoară activitate de întreprinzător vor fi suspendate pentru o perioadă de 3 luni de zile.

Totodată, la expirarea termenului stabilit Guvernul este în drept să prelungească moratoriul asupra controlului de stat în cazul şi în măsura în care aceasta este posibil fără a pune în pericol acumularea veniturilor la bugetul de stat, viaţa şi sănătatea populaţiei, executarea obligaţiilor ce rezultă din tratatele internaţionale sau ordinea publică.

Prelungirea moratoriului asupra controlului de stat se dispune de fiecare dată pentru o perioadă de cel mult 3 luni.

Proiectul de lege prevede anumite excepţii şi anume în cazurile în care se pune în pericol viaţa, sănătatea, ordinea publică, securitatea economică şi mediu. Efectuarea controalelor de stat va fi permisă cu acceptul Ministerului Economiei şi cu respectarea procedurii de motivare a controlului.

Menționăm că proiectul de lege a fost votat în primă lectură. Acesta urmează a fi suspus examinărilor în comisiile parlamentare și completat cu amendamentele necesare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile