Logo Realitatea.md

Proiectul privind termoizolarea clădirilor din Chișinău se mișcă din loc! Lucrările vor demara deja în 2018

07 Decembrie 2017, 11:51 // Economie
// Autor:  
Natalia Volontir

Proiectul municipal pentru eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice și a blocurilor locative din municipiul Chișinău se va mișca din loc. Potrivit directorului Întreprinderii Municipale Direcția Construcții Capitale, Alexandru Panfilii, recent, a fost semnat și contractul de împrumut cu Banca Europeană de Investiții (BEI), iar implementarea proiectului va începe în anul 2018. 

Foto simbol

Astăzi, consilierii municipali au aprobat o serie de modificări la decizia Consiliului din 9 martie 2017 cu privire la acest proiect. Totodată, va fi creată și o comisie care va monitoriza ulterior lucrările realizate în cadrul proiectului.

Astfel, prin decizia de azi a CMC au fost delimitate cele două împrumuturi a câte zece milioane de euro fiecare, din partea Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene pentru Investiții (BEI). 

De asemenea, s-a stipulat că municipalitatea va întoarce împrumuturile în 17 tranșe semestriale după trei ani de la semnarea contractelor, cu rata dobânzii anuale egală cu 5 puncte procentuale, plus rata EURIBOR pentru 6 luni.

Din comisia de supraveghere a modului de implementare a proiectului fac parte funcționari de la Primărie, consilieri municipali și reprezentanți ai societății civile, printre aceștia Adrian Culai, Petru Burduja, Veaceslav Bulat, Iurie Rotaru ș.a.

În același timp, consilierii municipali au împuternicit-o pe Silvia Radu, în calitate de primar interimar, să negocieze și să încheie acte juridice în cadrul proiectului dat. 

Astfel, începând cu luna ianuarie 2018 se va purcede la realizarea achizițiilor publice și vor fi selectate primele clădiri care vor beneficia de termoizolare. Prioritate vor avea clădirile care găzduiesc grădinițe, școli sau spitale.

Amintim că, primarul interimar Silvia Radu se află într-o deplasare la Londra, unde se va întâlni cu reprezentanți ai BERD pentru a discuta despre împrumutul oferit de instituția bancară pentru realizarea acestui proiect. 

De menționat că valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane sunt împrumuturi de la BERD și BEI, iar cinci milioane vor veni sub formă de grant.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7342 -0.8298%
USD USD 16.6902 -0.4628%
RUB RUB 0.2958 0.2712%
RON RON 4.4489 -0.8226%
UAH UAH 0.6178 -1.3414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)