Logo Realitatea.md

Proprietarii de gherete din Chișinău vor plăti taxe de două ori mai mari. CMC a aprobat taxele locale pentru 2016 (VIDEO, DOC)

05 Iulie 2016, 16:46 // Economie

Agenții economici care dețin unități de comerț ambulat în Chișinău vor achita în 2016 taxe de două ori mai mari. Consilierii municipali au votat azi, 5 iulie, Proiectul de decizie cu privire la aprobarea taxelor locale pentru 2016, cu amendamentul ce ține de majorarea taxelor pentru gherete și alte unități de comerț ambulant.

Propunerea a venit din partea fracțiunii PPEM din cadrul CMC, și vizează proprietarii de gherete, tonete, remorci și alte unități de comerț ambulat cu excepția WC-urilor mobile. 

Potrivit consilierului Ruslan Codreanu, care a prezentat amendamentul, propunerea are drept scop, pe lângă încasările suplimentare la buget, descurajarea comerțului ambulat în Chișinău și a încuraja comercializării produselor în piețe și centre comerciale.

Consilierii PL, care s-au abținut de la vot, sunt de părerea că agenții economici care vor nevoiți să achite mai mult și așa sunt la limita existenței, și în asemenea condiții ar putea să falimenteze sau să mărească prețul la produse, ceea ce va veni în defavoarea locuitorilor capitalei. 

În replică consilierul PPEM, Ala Nemerenco, a spus că de fapt locuitorii capitelie sunt la limita existenței nu proprietarii de gherete: „Trebuie să eliberăm orașul de aceste instalații hidoase”, a spus conslierul.

Amendamentul în cauză a fost votat de către 28 de aleși locali.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor de azi a Proiectului privind taxele locale 2016 a fost propusă scutirea de taxe a agenților economici care gestionează WC-urile publice mobile și scutirea de taxa pentru amenajarea teritoriului a antreprenorilor care au până la 35 de ani, însă amendamentele nu au acumulat numărul suficient de voturi.

În prezent bugetul municipal încasează circa 1,8 milioane de lei din taxele achitate de către agenții economici, proprietari ai unităților de comerț ambulant din Chișinău.

Proiectul de decizie cu privire la taxele locale pentru 2016 a fost aprobat ulterior cu votul unanim al aleșilor locali municipali. Toate taxele locale pentru anul curet le puteți vedea mai jos, în anexele Proiectului de decizie.

 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile