Logo Realitatea.md

Proprietarii terenurilor agricole pot fi sancționați dacă nu distrug planta ce provoacă astma și polinoza

11 Octombrie 2017, 14:17 // Actualitate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează proprietarii de terenuri agricole și cetățenii despre pericolele plantei Ambrosia numită în popor şi iarbă de paragină sau floarea pustiei, care provoacă astmul bronşic și polinoza în perioada germinației acesteia.

Foto Simbol

Potrivit reprezentanților ANSA, pentru neîntreprinderea măsurilor de combatere și distrugere a acestei plante, proprietarii de terenuri agricole lăsate în paragină riscă să fie sancționați cu amendă în mărime de 4 500 lei, conform art.189 alin.2 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova, persoanele juridice și până la 600 lei persoanele fizice.

Specialiștii ANSA recomandă dată cu observarea plantei Ambrosia pe terenurile agricole, la marginea drumului sau în alte locuri, eradicarea nemijlocită a acesteia prin smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului, extirparea prin lucrări agricole prăşit manual, cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul sau suprimarea prin substanțe chimice cum ar fi erbicidele.

Ambrosia este o plantă extrem de periculoasă, care poate provoca astm persoanelor cu deficiențe respiratorii. Aceasta face parte din familia Asteracee și cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Floarea Ambrosiei creează un disconfort enorm persoanelor sensibile la polen, iar cele mai frecvente simptome cu care se confruntă sunt strănutul, rinita, congestia nazală, conjunctivita alergică-manifestată prin lăcrimare, prurit și eritem ocular. De asemenea, la unele persoane poate apărea și dermatita de contact.

Citeste tot despre: ambrozia, ANSA, astm, polinoză
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4820 -0.1316%
USD USD 16.6691 0.1009%
RUB RUB 0.2936 -0.1361%
RON RON 4.4005 0.0114%
UAH UAH 0.6156 -0.1946%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile