Logo Realitatea.md

Proprietarii unor vile luxoase din Rubleovka, „puși pe jar” de o grupare criminală formată din cetățeni moldoveni

23 Octombrie 2017, 22:00 // Societate

Un grup de cetățeni moldoveni figurează într-o cauză penală pornită în Federația Rusă, în privința unei grupări criminale armate, care are la activ zeci de atacuri tâlhărești asupra imobilelor din suburbiile Moscovei.

Țintele grupării au fost și vilele unor oameni sus-puși, aflate în celebra zonă Rubleovka. Pe 19 octombrie curent, liderul grupării, Nicolae Grecu, în vârstă de 40 de ani, a fost plasat în arest. Potrivit presei ruse, acesta râvnea titlul de „hoț în lege” în lumea criminală din Moldova, scrie Crime Moldova.

Foto: kommersant.ru

Mai mult, presa rusă a relatat în detaliu cum acționau conaționalii și cât de bine pregătiți erau, existând suspiciuni că ar fi fost consultați de oameni din servicii secrete. Reprezentanții autorităților ruse au declarat că, după nivelul pregătirii, gruparea poate fi egalată cu una diversionist-teroristă, având în interior psihologi și specialiști în îmblânzirea câinilor de pază. 

Potrivit sursei, activitatea grupării a purtat un caracter transnațional, iar Moldova ar fi primit deja solicitări oficiale privind acest subiect. În total, în cauză au fost arestate 10 persoane, iar șase urmează să fie anunțate în căutare internațională.

Cauza penală ar conține 80 de volume și au fost deja audiați 130 martori și 60 de victime, inclusiv deputați, businessmeni și funcționari ruși de rang înalt.

Liderul grupării, Nicolae Grecu, nu-și recunoaște vina, iar la ultima ședință a acuzat anchetatorul că îndeplinește indicațiile cuiva. Avocata acestuia îi susține poziția și declară că starea lui de sănătate în detenție se acutizează.

Anterior, CrimeMoldova a scris că Nicolae Grecu a fost supus torturilor în așa-zisa închisoare secretă a FSB pentru a recunoaște că a furat distincția „Steaua de aur” de la un fost general FSB, erou al Rusiei.

Potrivit anchetei, în mai 2014, un grup de mascați înarmați au intrat prin ușa de rezervă în casa fostului general, Umar Hanaliev, aflată în apropiere de reședința prezidențială. În timpul atacului, în casă se aflau soția lui Hanaliev, un fecior major și un copil de doi ani. Atacatorii ar fi sustras din casă bunuri și bani în valoare totală de 1 mln de ruble, un pistol Macarov, dar și medalia de Erou al Rusiei, cu care Hanaliev ar fi fost decorat pentru operațiunea de lichidare a președintelui Ceceniei, Djohar Dudaev, care ar fi fost ales ilegal. Unele surse neagă că „Steaua de Aur” a fost oferită pentru această acțiune și că a fost oferită printr-un decret secret.

Atunci când s-a aflat că în atacuri ar fi implicată o grupare organizată, formată din cetățeni moldoveni, au survenit suspiciuni că ar fi implicate și servicii secrete. Unul din motivele acestei suspiciuni ar fi faptul că unul dintre vecinii lui Hanaliev este ex-adjunctul directorului FSB, Veaceslav Ușacov, decorat de fostul președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, cu Ordinul Ștefan cel Mare. Acest Decret a fost ulterior desecretizat de Mihai Ghimpu, care l-a acuzat pe Voronin că lucrează pentru serviciile secrete rusești. Astfel, potrivit unei versiuni a anchetei, gruparea avea de fapt drept țintă casa lui Ușacov.

După reținerea primilor suspecți s-a constat, însă, că aceștia efectuau atacuri sistematic și alegeau țintele, ghidându-se exclusiv de locația și aspectul imobilelor scumpe, precum și de disponibilitatea căilor de ieșire. Informațiile despre imobile erau uneori adunate de la emigranții moldoveni, care lucrau pe teritoriilor viitoarelor ținte.

Totodată, centrul de greutate al grupării era format din apropiații lui Grecu. Grecu și-a fi început activitatea criminală încă fiind minor și ar avea antecedente penale în Austria, România și Emiratele Arabe.

Complicii lui Grecu, înarmați cu arme de foc, au săvârșit în perioada 2008-2016 peste 20 de atacuri în suburbiile Moscovei, fiind cercetate și alte peste 10 cazuri, în care aceștia ar fi implicați.

Gruparea a fost reținută în 2016, când au atacat casa unui director de firmă și au reușit să fure 5 mln de ruble și arme. Atunci, membrii grupării au urmărit imobilul mai multe zile  cu ajutorul unor camere video ascunse, studiind orarul proprietarilor. Ei alegea conștient ora când proprietarii se aflau acasă și nu includeau alarma, atacând noaptea sau seara târziu. Aceștia pătrundeau pe teritoriul vilelor sărind gardul sau prin uși lăsate descuiate. Atacatorii amenințau victimele cu arma, le acopereau fața și le legau, iar apoi le cereau să indice locul aflării safeurilor, banilor, bijuteriilor și armelor.

La rândul lor, aceștia purtau de obicei haine în stil military, purtau măști și mănuși. Aceștia ar fi dispus de un revolver american Smith&Wesson și un pistol pneumatic ceh  CZ-27, furate în Europa, dar și de un pistol alarmă МР-371, și pistoale traumatice.

Reprezentanții autorităților ruse au declarat pentru presă că după nivelul pregătirii, gruparea poate fi egalată cu una diversionist-teroristă. Există suspiciuni că aceasta ar fi fost consultată de membri au serviciilor secrete sau organelor legii. Potrivit lor, unii membri ai grupării aveau abilități speciale de calmare a câinilor de pază. De asemenea, în grupare ar fi fost și un psiholog care discuta cu victimele pentru a afla unde sunt banii, inclusiv cu folosirea poligrafului.

Sursa mai scrie că atacatorii foloseau special în discuții accent caucazian și foloseau nume islamice. „Grecu chiar putea arunca fraze de genul „Câți frați de-ai noștri musulmani ați ucis voi””, a declarat un membru al echipei de reținere.

Membrii grupării comunicau între ei, folosind telefoane mobile cumpărate special în acest scop și cartele, care erau aruncate după săvârșirea infracțiunii.

După săvârșirea atacurilor, victimele erau închise în subsolul imobilului și legate. Acestea se aflau acolo până cineva din muncitori nu-i depista. Potrivit anchetei, dacă atacatorii găseau n case fotografii în care apăreau oamenii importanți, își băteau joc de victime că nici aceste legături nu i-au salvat de atacatorii cu măști.

Totuși, aceștia s-ar fi comportat mai blând cu oamenii în etate și copii, dar pe cei maturi îi băteau și torturau cu fierul de călcat, lăsându-i în primejdie cu traume considerabile.

De asemenea, sursa scrie că membrii grupării se deplasau cu automobile la volanul cărora se afla neapărat un șofer cu cetățenie rusă. Aceștia locuiau într-un apartament închiriat și într-o casă arendată în apropiere de Rubleovka.

Printre victimele grupării de moldoveni se numără președintele companiei La Maree, restauratorul cunoscut Medi Duss, casa căruia a fost atacată în iulie 2015. Tâlharii au reușit să sustragă din vila acestuia bunuri de peste 10 mln de ruble. Potrivit unui apropiat a lui Duss, restauratorul a trăit cea mai stresantă situație din viață. Atacatorii ar fi cunoscut în detalii dispunerea imobilului, iar când au intrat casă au reușit să închidă acoperirea telefoniei mobile, iar între ei comunicau într-un limbaj cifrat. Duss a stat 2 zile în subsol, fiind convins că nu va fi lăsat în viață. Cu el ar fi comunicat psihologul din grupare, pentru a-l determina să spună unde se află banii, verificându-l inclusiv la poligraf. Bani în casa lui Duss, atacatorii nu au găsit, cu o zi înainte o sumă impunătoare fiind luată de fiica acestuia.

Tot în vara anului 2015, gruparea a atacat casa unui om de afaceri, Alexandru Averin, de unde, de asemenea, au sustras bunuri de peste 10 mln de ruble. Faptul că victima era cunoscută în lumea criminală nu i-a determinat pe atacatori să se răzgândească.

În alte 20 de cazuri de banditism, suspecții au sustras în mediu câteva milioane de ruble. Atacurile au avut loc în vile de elită din suburbiile Moscovei. Este posibil că în cauză nu figurează toate victimele atacatorilor, deoarece nu toate ar fi putu ulterior explica proveniența banilor și bunurilor.

Deconspirarea grupării ar fi fost dificilă din cauza faptului că membrii acesteia apăreau rar în Rusia, deplasându-se frecvent în Moldova, Ucraina, Belarus sau țări UE, unde de asemenea, planificau atacuri, informațiile despre săvârșirea acestora fiind verificate. În UE, membrii grupării, pentru a nu atrage atenție, săvârșeau simple furturi și nu atacuri armate. Potrivit anchetei, unii membri fiind anunțați de Rusia în căutare generală pentru alte infracțiuni, foloseau pașapoarte moldovenești false.

În 2016, în Moldova au fost efectuate percheziții la domiciliile suspecților, fiind depistate colecții de mărci și monede, accesorii scumpe, bijuterii de aur, acte false, arme și note privind evidența bunurilor furate pe teritoriul Moldovei.

Sursa mai scrie că în Rusia, banii erau utilizați doar pentru activitatea grupării și distracții, iar bunurile și banii erau transmise în Moldova. Canalele de transport a bunurilor furate se făceau prin intermediul transportului feroviar, dar și cu mașini cu ascunzișuri. În satele de baștină, unii membri ar fi făcut și acte de caritate, care însă ulterior se transforma în datoria celor care beneficiau, și care erau nevoiți să săvârșească infracțiuni pentru a le întoarce.

În același timp, surse din cadrul anchetei au infirmat că Nicolae Grecu ar fi fost torturat pentru a întoarce „Steaua de Aur”. De asemenea, informația precum că rudele lui Grecu au întors o altă medalie fiind speriate, nu este corectă. Expertiza și materialele cauzei ar fi arătat că a fost transmisă anume medalia lui Hamaliev.

Cu toate acestea, vina lui Grecu, pe care el nu o recunoaște, este demonstrată de mărturiile celor audiați și de expertizele criminalistice privind urmele de la locul săvârșirii infracțiunilor. Oamenii legii ruși susțin că Grecu ar avea legături strânse cu lumea criminală din Moldova și l-ar fi cunoscut personal pe Oleg Pruteanu, alias Borman, reținut în octombrie curent la Chișinău, la solicitarea autorităților ruse sub suspiciunea organizării livrărilor de hașiș din Maroc în țările CSI, prin Spania și UE. În cauză ar fi vorba de peste o tonă de droguri.

Potrivit sursei, ca și Borman, Grecu, făcea debursări la „obshak-ul”liderilor lumii criminale din Moldova, râvnind titlul de „hoț în lege”. Grecu este învinuit nu doar de organizare grupării care i-a lăsat pe bogații din Rubleovka fără bogății, dar și că a participat personal la săvârșirea atacurilor.

Membrii grupării reținuți sunt învinuiți pentru banditism, atacuri tâlhărești în proporții deosebit de mari, trafic de arme, dar și falsificarea documentelor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7033 0.1113%
USD USD 16.9892 -0.0959%
RUB RUB 0.2588 1.2916%
RON RON 4.2217 0.1281%
UAH UAH 0.6076 -0.1151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile