Logo Realitatea.md

Prostie sau „joc de dame” între Dodon și Krasnoselski?! Laude și schimb de acuzații între cei doi lideri după învestirea în funcție

25 August 2017, 07:05 // Politica
// Autor:  
Ana Palii

Relația dintre președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, în urma învestirii acestora în funcție, s-a arătat a fi una foarte controversată. Cei doi lideri și-au demonstrat inițial o imagine a relației de prietenie, după care și-au schimbat brusc atitudinea, răcind această relație ”armonioasă” printr-o mulțime de declarații tăioase făcute în lipsa unor motive considerabile. 

Astfel, după ce funcția de așa-numit lider al regiunii transnistrene a fost ocupată de Vadim Krasnoselski la data de 12 decembrie, Igor Dodon s-a arătat a fi pregătit de a întreține relațiile „frățești” cu cei din stânga Nistrului. Anul 2017 a început cu „întrevederea de succes” dintre cei doi. Prin urmare, la 4 ianuarie anul curent, președintele Republicii Moldova a mers pentru prima dată, în ultimii 13-14 ani, la Tiraspol și l-a felicitat pe fostul conducător al Sovietului Suprem cu deținerea noii funcții, menționând că rezultatele alegerilor prezidențiale de pe ambele maluri ale Nistrului creează toate premizele pentru ca acest an să fie unul reușit prin activități comune.

Un alt act de binefacere din partea lui Dodon a fost recunoașterea datoriei regiunii separatiste pentru gazul natural, în sumă de $6,5 mlrd, drept „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă „Gazprom”.

O altă întrevedere a avut loc în luna martie la Reședința de stat de la Holercani, unde, potrivit lui Dodon, s-a încercat începerea procedurii de reunificare a țării și s-a convenit asupra soluționării mai multor probleme. În urma acesteia, liderul de la Tiraspol se arăta mulțumit de faptul că „măcar acum există puncte de tangență și înțelege cu liderii moldoveni”.

După această ”atenție”, răcirea relației dintre cei doi a fost observată în declarațiile pe care le ofereau presei. Astfel, Dodon a declarat în cadrul unui interviu pentru „Accent TV” că „Transnistria și Republica Moldova va fi un stat unificat în 2019-2020”.  Răspunsul lui Krasnoselskii nu s-a lăsat așteptat. Astfel, în scurt timp, acesta a declarat că „Moldova ar trebui să fie una integră, dar fără Transnistria” și că Igor Dodon utilizează acest subiect sub formă de lozinci. 

„Vreau să adresez o întrebare celui care vorbește despre federalizare: El e pregătit pentru asta?- Cred că nu! Atunci la ce bun mai servesc lozincile?”, a declarat liderul de la Tiraspol.

Prin urmare, președintele R.Moldova a venit imediat cu un mesaj în cadrul emisiunii „Glavnîi Vopros” de la NTV Moldova: „Transnistria nu are viitor fără Moldova. Independență nu va fi niciodată”. Totodată, șeful statului a ironizat economia din regiune afirmând că în cei 25 de ani, în Transnistria au fost investiți peste 15 miliarde de dolari.

În ultimele două luni, supărarea liderului transnistrean este tot mai vizibilă. Acesta a declarat pentru presa din regiune că nu crede în promisiuni, ci în fapte, iar „Igor Dodon timp de jumătate de an de activitate nu a îndeplinit nici o promisiune”. Acesta a subliniat că tot ce zice președintele Moldovei sunt acuzații nefondate și că Igor Dodon ar acuza autoritățile din regiune de „furtul ajutorului venit din Rusia”. 

Un articol scris recent în presa regională ce promovează politica lui Krasnoselski, întitulat „De ce Tiraspolul nu simte optimism față de Igor Dodon”, a încercat să pună punctele pe „i”. Aici au fost prezentate declarațiile lui Vadim Krasnoselski care susține că „Igor Dodon încearcă să denigreze Transnistria în fața Rusiei și în fața partenerilor, inclusiv și a Europei”.

În urma rândului de neînțelegeri și acuzații goale prin intermediul presei, cei doi nu au mai avut o întrevedere. Întrevederea trilaterală dintre Rogozin, Krasnoselski și Dodon era preconizată pentru ziua celebrării celei de-a 25 aniversare a misiunii de menținere a păcii în regiunea nerecunoscută din stânga Nistrului, dar nu a fost să fie.

Tot atunci liderul transnistrean și-a exprimat regretul pentru faptul că nu au avut posibilitatea să aibă o întrevedere cu președintele Dodon, însă în câteva zile, ambii lideri s-au întâlnit separat cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. 

Se pare că cei doi luptă pentru locul „sub soarele Rusiei”, dar tot nu sunt luați în serios.

Totuși relația dintre Dodon și Krasnoselski oscilează de la prietenie la acuzații și invers, fără a avea o bază factologică bine determinată și rămâne să vedem dacă aceste acțiuni sunt doar o prostie sau totuși... un „joc de dame”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5890 0.2097%
USD USD 17.0250 0.3229%
RUB RUB 0.2611 0.8887%
RON RON 4.1973 0.1862%
UAH UAH 0.6065 0.2148%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile