Logo Realitatea.md

Protest la Primăria Chișinău! Fostele și actualele vânzătoare din chioșcurile cu ziare au protestat împotriva închiderii gheretelor (VIDEO, FOTO)

29 Iunie 2017, 14:59 // Societate

Au rămas fără locuri de muncă după ce chioșcurile Moldpresa au fost închise, la inițiativa autorităților locale. Mai mulți vânzători de ziare s-au adunat astăzi în fața Primăriei pentru a-și manifesta nemulțumirea. Oamenii, în mare parte pensionari, susțin că venitul pe care îl obțineau din vânzarea presei scrise le permitea să-și plătească facturile și să-și cumpere medicamentele necesare. De cealaltă parte, responsabilii de la Primărie spun că întreaga vină pentru situația creată o poartă antreprenorul care gestionează gheretele. 

Embed:

„Noi rămânem fără un loc de muncă. Eu, de exemplu, sunt deja la pensie, dar pensia este mică, mie îmi place să lucrez la chioșc și acest loc de muncă mă ajută să plătesc serviciile comunale”, spune una dintre protestatare.

„În primul rând, oamenii au dreptul să citească ziare, mai ales bătrânii care nu toți au posibilitatea să aibă un calculator acasă. În al doilea rând, odată cu închiderea gheretelor, ne pierdem locurile de muncă. Am venit să ne apărăm drepturile”, spune o altă protestatară.

„Eu încă lucrez, dar multe femei care sunt aici și-au pierdut locul de muncă. Am avut gherete prin centru. Ele au fost închise, fără vreun motiv, nimeni nu ne-a explicat care este motivul. Omul de dimineață își ia cafea, cumpără un ziar și primește plăcere de la viață. Ei ne-au lipsit de asta”, spune o vânzătoare.

Nemulțumirea vânzătorilor de ziare este accentuată și de faptul că în urma așa numitei reforme inițiate de Primărie nu sunt închise și gheretele care comercializează țigări, de exemplu: „De ce sunt închise doar gheretele noastre? De ce alte gherete funcționează? De ce pe străzi sunt diferite unități de comerț neautorizat? Noi avem aparat de casă, aducem profit orașului”, spune o femeie care a venit să protesteze.

De cealaltă parte, șeful Direcției relații publice de la Primăria Chișinău, Vadim Brînzaniuc, spune că întreaga vină pentru situația creată o poartă antreprenorul care gestionează chioșcurile: „Încă în iulie 2015, agentul economic respectiv a fost informat că toate gheretele de pe Ștefan cel Mare vor fi demontate. Agenților economici li s-a propus să identifice alte locuri și să reamplaseze ghereta, dar ei au refuzat. Noi nu putem să oprim lucrările la Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a aștepta agentul economic să identifice alte locuri”, a spus Vadim Brînzaniuc.

În ultimele luni, 30 la sută dintre gheretele Moldrpesa din capitală au fost închise.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0354 -0.4289%
USD USD 18.5436 0.6268%
RUB RUB 0.2405 2.4276%
RON RON 4.1489 -0.4200%
UAH UAH 0.6769 1.1960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile