Logo Realitatea.md

Proteste la București și Chișinău împotriva ambasadorului James Pettit: ”Vom strânge cărți de Istoria Românilor”

29 August 2016, 18:12 // Actualitate

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 organizează mâine două acțiuni de protest împotriva ambasadorului SUA în Republica Moldova, James Pettit. Acțiunile vor avea loc concomitent, la ora 10.00, în Piața Universității din capitala României și în fața ambasadei SUA de la Chișinău.

foto: Klumea
”Basarabia e România! Și pentru a arăta acest lucru și ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, vom strânge cărți de istorie în București începând de marți la ora 10:00. Concomitent, la Chișinău se va organiza un protest similar în fața ambasadei SUA. Veniți la voi cu cărți de istorie și împreună să sancționăm”, se menționează în descrierea unui eveniment creat pe Facebook.

Potrivit lui George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, bucureștenii îi vor aduce ambasadorului cărți de Istoria Românilor.

„Rea voință, lipsă de pregătire sau derapaj diplomatic în numele unor interese strict personale — oricare dintre aceste aspecte care l-ar fi determinat pe ambasadorul Pettit să sfideze populația Republicii Moldova, majoritar românească, să o trateze incorect din perspectivă identitară și geopolitică, sunt condamnabile. România și Republica Moldova sunt două părți ale aceluiași popor, care pot decide să se unească pe căi democratice, conform dreptului internațional, pe baza voinței populare liber exprimate. Dacă domnul ambasador a uitat sau nu mai știe istoria spațiului în care își exercită mandatul, îi readucem noi în atenție elementele esențiale ale acestei istorii”, a mai declarat George Simion.

Realitatea.md menționează că, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1, ambasadorul James Pettit a declarat: ”Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”.

Într-o reacție oficială, Ambasada SUA scrie: ”Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei - aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămâne un partener în dezvoltarea economică și democratică a Moldovei și susține dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică”. 

citiți și

Petiție on-line pentru ”expulzarea ambasadorului SUA din Moldova”, după ce a declarat că „Moldova nu este România”

Diacov, în susținerea lui Pettit: Ambasadorii întotdeauna vor apăra independența și suveranitatea țării noastre mai mult decât unii politicieni de-ai noștri

Ghimpu, nemulțumit de declarațiile ambasadorului Pettit: Am luat la cunoștință cu stupefacție și regret. Este profund regretabil că Excelența Sa face asemenea afirmații

Dodon: ”Dacă am ajuns să fim criticați pentru faptul că ne declarăm stat suveran, independent, înseamnă că s-a îngroșat gluma cu unionismul”


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile