Logo Realitatea.md

Proteste violente în Franţa, după alegerea lui Macron. Forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene şi au tras cu gloanţe de cauciuc la Paris (VIDEO)

08 Mai 2017, 20:21 // În lume

Forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene şi au tras cu gloanţe de cauciuc, luni după-amiază, spre participanţii la o manifestaţie împotriva capitalismului organizată de sindicalişti la Paris după victoria înregistrată de Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale.

O parte a sindicaliştilor francezi contestă în continuare reforma pieţei muncii introdusă de guvernarea socialistă şi redactată de Macron pe când se afla la conducerea Ministerului Economiei.

Potrivit organizatorilor, mii de persoane au urmat apelul „Frontului Social” şi au ieşit în stradă la Paris a doua zi de la victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale. Protestatarii s-au adunat în Piaţa Republicii, după care au plecat în marş spre Piaţa Bastiliei. Ei au strigat lozinci precum „Anticapitaliştii”, „Urgenţă socială şi ecologică”, „Pentru drepturi egale împotriva unui precariat pe scară largă” sau „Marx”, scrie Adevarul.

Ciocniri violente au izbucnit între protestatari şi forţele de ordine, care au fost nevoite să lanseze gaze lacrimogene şi să tragă cu gloanţe de cauciuc.

„Am decis să nu ne plecăm capul în primele zile de mandat. Ceea ce ne aşteaptă este extrem de grav, o nouă lege a muncii, care va vedea lumina zilei în următoarele săptămâni”, a declarat sindicalistul Romain Altmann de la InfoCom.

Emmanuel Macron a promis în timpul campaniei electorale că va reforma din nou piaţa muncii din Franţa, însă propunerile sale sunt criticate de unele sindicate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7469 -0.0294%
USD USD 17.5708 -0.2600%
RUB RUB 0.2790 -0.2503%
RON RON 4.1736 -0.0287%
UAH UAH 0.6793 0.4584%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile