Logo Realitatea.md

Putin ordonă serviciilor speciale: „Să fie lichidați pe loc”

29 Decembrie 2017, 20:01 // În lume

Vladimir Putin a ordonat joi „lichidarea pe loc” a autorilor unor atentate care pun în pericol forţele de ordine, în urma unui „act terorist” la Sankt Petersburg, într-un context de ameninţare legată de întoarcerea în ţară a jihadiştilor plecaţi să lupte în Siria.

Foto: The Onion

Explozia unei bombe artizanale într-un dulap de bagaje, într-un supermarket, în al doilea cel mai important oraş din Rusia, s-a soldat cu 14 răniţi, dintre care 13 au fost spitalizaţi miercuri seara, cu patru zile înainte de Revelion şi Anul Nou, relatează AFP, potrivit Digi24. 

Anchetatorii au deschis o procedură privind o „tentativă de omor”, iar preşedintele a catalogat faptele drept un „act terorist”, în cursul unei ceremonii, la Kremlin, dedicate militarilor ruşi care au participat la intervenţia în Siria.

El a adăugat că a dat ordin Serviciilor speciale din cadrul FSB, „ca în timpul arestărilor să acţioneze în cadrul legii”.

„Însă, în caz de ameninţare a vieţii sau sănătăţii agenţilor noştri, ofiţerilor noştri, trebuie să se acţioneze în mod ferm şi să nu se ia prizonieri, ci să se lichideze bandiţii pe loc”, a continuat el.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a precizat pentru presă că acest ordin îi vizează pe „cei care se pregătesc să comită atentate în ţara noastră”.

Rusia a fost ameninţată în mai multe rânduri de organizaţia Statul Islamic (SI) şi de aripa siriană a Al-Qaida, după lansarea intervenţiei sale militare în Siria, pe 30 septembrie 2015.

După ce Vladimir Putin a anunţat, la jumătatea lui decembrie, o retragere parţială a trupelor sale, serviciile de securitate au spus că se tem de o întoarcere a jihadiştilor din Siria şi Irak, acum, după ce SI şi-a pierdut aproape tot teritoriul asupra căruia deţinea controlul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile