Logo Realitatea.md

Putin și Assad s-au întâlnit la Soci. Care a fost motivul și despre ce au discutat cei doi oficiali

21 Noiembrie 2017, 10:39 // În lume

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni seară cu președintele sirian Bashar al-Assad în stațiunea Soci, în sud-vestul Rusiei, cu două zile înaintea unui summit tripartit Rusia-Iran-Turcia privind Siria, a anunțat marți Kremlinul, relatează Agerpres.

"Vladimir Putin a purtat negocieri cu președintele sirian Bashar al-Assad, care s-a deplasat în Rusia pentru o vizită de lucru", a precizat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că cei doi lideri au discutat despre lupta împotriva terorismului și perspectivele unui acord politic în Siria.

În cadrul acestei întâlniri care a avut loc la reședința de vară a lui Putin din stațiunea balneară Soci, pe malul Mării Negre, liderul de la Kremlin l-a ''felicitat'' pe Assad pentru ''rezultatele'' sale în lupta împotriva terorismului, afirmând că "înfrângerea inevitabilă și definitivă a teroriștilor" se apropie în Siria.

Potrivit lui Putin, întrevederea a vizat în special discutarea "unei reglementări politice și pașnice pe termen lung" în Siria, după înfrângerea teroriștilor, a precizat Kremlinul. "Încă mai avem un drum lung de parcurs până vom obține o victorie completă asupra teroriștilor. Însă în ceea ce privește colaborarea noastră în lupta împotriva terorismului pe teritoriul Siriei, această operațiune militară se apropie, într-adevăr, de final", i-a spus președintele rus omologului său sirian. "Cred că acum este momentul să trecem la procesul politic", a adăugat Putin, în contextul în care el urmează să îi primească miercuri pe omologii săi turc și iranian pentru un summit consacrat rezolvării conflictului sirian, care a făcut cel puțin 330.000 de morți în șase ani.

Conform unor imagini transmise de televiziune rusă, Assad le-a mulțumit lui Putin, ministrului apărării rus și șefului Statului Major al Rusiei pentru sprijinul lor în Siria. Assad i-a transmis omologului său rus "recunoștința poporului sirian" pentru ajutorul Rusiei în apărarea "integrității teritoriale și a independenței" Siria, conform afirmațiilor sale traduse în rusă.

Putin a afirmat de asemenea că, după întâlnirea cu Assad, intenționează să aibă o serie de ''consultări'' cu emirul Qatarului, cu președintele american Donald Trump și cu liderii din Orientul Mijlociu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3862 0.3754%
USD USD 17.1083 0.2073%
RUB RUB 0.2587 0.7399%
RON RON 4.1557 0.3744%
UAH UAH 0.6154 0.1465%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile