Logo Realitatea.md

RAPORT! Chișinău, Bălți, Ialoveni și Drochia, printre cele mai competitive localități din țară. La polul opus este Cantemir, Leova și Telenești

09 Martie 2017, 23:16 // Societate
Municipiul Chișinău ocupă primul loc în topul celor mai competitive regiuni din țară. Aici se remarcă o infrastructură dezvoltată, forță de muncă calificată și salarii mai bune. Capitala este urmată de municipiul Bălți și raioanele Ialoveni și Drochia. Cel puțin asta arată clasamentul competitivității economice elaborat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale. În acest sens au fost chestionate companiile și autoritățile publice locale din 32 de raioane ale țării.
Embed:

Exista o senzație puternică că am lăsat din mâini dezvoltarea regională și locală. Avem politici care nu produc suficiente pentru cetățeanul simplu. Avem regiuni care nu funcționează exact ca regiune. Avem localități care ar trebui să dezvolte inițiativa locală și ele nu livrează încă”, afirmă Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”.

Potrivit raportului de competitivitate, municipiul Chișinău și Bălți sunt cele mai dezvoltate zone industriale ale țării. Companiile din aceste regiuni înregistrează cele mai ridicate cifre de afaceri, utilizează activ tehnologiile informaționale și oferă un salariu atractiv. 

Activitatea economică în mare parte este concentrată în centrul țării și anume în municipiul Chișinău și totodată dezvoltarea economică se atestă și în zonele economice libere. Condițiile actuale în care mediul de afaceri își desfășoară activitatea este caracterizat în mare parte de corupție sistemică , calitatea proastă a infrastructurii costuri de tranzacționare mari, concurență neloială”, a declarat Ion Butmalai, economist IDIS „Viitorul”.

La polul opus, cu cel mai slab potențial economic, se află raioanele Cantemir, Leova și Telenești. Potrivit experților, acestea sunt caracterizate prin șomaj ridicat, infrastructură rutieră proastă și utilizarea insufiecientă a tehnologiilor. În context, specialiștii vin cu recomandară pentru ca pe viitor și aceste regiuni să devină atractive pentru mediul de afaceri și să se dezvolte economic.

Crearea unui cadru legislativ pentru apariția funcționarului public eficient care va fi promovat nu pe criterii politice ci în baza deciziilor sale asupra dezvoltării economice. Considerăm că este necesară în continuare susținerea și crearea punctelor de creștere economică ca ZEL-urile. Investițiile statului în infrastructură trebuie să fie făcute transparent”, a adăugat Butmalai.

Raportul a fost realizat în baza datelor înregistrate în anii 2012-2015. Prezentarea acestuia a avut loc în carul inițiativei "Localități transparente, competitive și sustenabile financiar". Inițiativa este implementată de IDIS Viitorul în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.0000%
USD USD 17.4521 0.0000%
RUB RUB 0.2364 0.0000%
RON RON 4.3476 0.0000%
UAH UAH 0.6167 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile