Logo Realitatea.md

Raport Avocatul Poporului: Cele mai multe încălcări în 2017 țin de nerespectarea actului justiției

24 Mai 2018, 17:13 // Societate

Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017 a fost aprobat în ședința de astăzi a Legislativului.

Foto: moldovanews.md

Potrivit Avocatului Poporului, pe parcursul ultimilor doi ani, cele mai multe adresări examinate țin de actul de justiție, inclusiv libertatea individuală și siguranța persoanei în cazul reținerilor, utilizarea excesivă a arestului preventiv, tergiversarea examinării cauzei care se manifestă prin amânarea proceselor de judecată și nerespectarea termenului rezonabil de judecare a cauzelor. Alte încălcări  ale drepturilor omului țin de asistența medicală și socială acordată anumitor categorii de cetățeni, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, precum și protecția protecția muncii, a spus Ombudsmanul.

Pentru prima dată, structura raportului conține un capitol aparte dedicat corupției, ca cea mai gravă încălcare a drepturilor omului.

Respectarea drepturilor copilului în țara noastră, în aceeași perioadă a fost prezentată de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu care a menționat că acest capitol reflectă situația actuală de respectare a drepturilor copilului prin prisma opiniei copiilor. Astfel, raportul s-a axat pe drepturile copiilor la educație, securitate socială, protecția față de abuzuri și neglijare, drepturile copiilor cu dizabilități, a celor rămași fără îngrijire părintească etc.

Potrivit art. 29 al Legii cu privire la Avocatul Poporului, acesta prezintă Parlamentului raportul anual privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova.

De menționat că Raportul Avocatului Poporului Mihai Cotorobai a fost audiat și examinat în ședința plenară din 11 mai curent, iar aprobarea a fost amânată pentru ședința de astăzi, pentru ca deputații să aibă posibilitatea să examineze toate recomandările făcute în timpul ședinței, ca ulterior să fie votate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6429 -0.4624%
USD USD 18.1596 -0.2434%
RUB RUB 0.2876 -0.6220%
RON RON 4.3730 -0.5051%
UAH UAH 0.6939 -0.4019%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile