Logo Realitatea.md

Raportorul pentru Moldova de la APCE, după invalidarea alegerilor locale din Chișinău: Deciziile justiției trebuie să fie acceptate

03 Iulie 2018, 10:32 // Alegeri

Deciziile instanțelor de judecată în dosarul alegerilor locale din Capitală şi cea a Comisiei Electorale Centrale, trebuie acceptate. Asta deși au fost multe speculații în acest caz, precum că instanțele ar fi fost influențate politic. Declaraţia a fost făcută de către raportorul pentru R. Moldova al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis pentru Radio Europa Liberă

Foto simbol

Oficialul european a remarcat faptul că situația politică din țara noastră este una complicată, întrucât ”președintele este pro-est, premierul pro-vest, dar în realitate nu este chiar așa de clar cum pare că este în declarațiile publice. Năstase nu este pro-rus, dar critică guvernul, altfel spus, avem un candidat pro-european care critică guvernul pro-european. Vedeți ce situație complicată? Eu ce văd astăzi este că nici o parte nu este fericită de situația creată. Nici dl Năstase, nici concurentul său, nici PD, nimeni”.

În cadrul aceluiași interviu, raportorul Vareikis mai spune că instituțiile europene pot avea opiniile lor, însă este nevoie de mai multe informații pentru a se pronunța la acest subiect.

”Faptul că alegerile au fost anulate…asta este o veste teribilă. Oricum, pentru mine ca raportor este prea devreme să scriu concluziile acestor evoluții în viitorul meu raport despre Moldova”, a mai spus Vareikis.

Amintim că la sfârșirul săptămânii trecute, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule alegerile locale noi din Capitală, conformându-se astfel deciziei instanței de judecată. Asta după ce Curtea Supremă de Justiție, a menținut decizia primelor două instanțe (Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel), prin care nu s-a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a trezit nemulțumiri în rândurile societății și inclusiv a liderilor din opoziție (PAS, PPDA, PLDM, PL). De asemenea, îngrijorarea și-au exprimat-o și corpurile diplomatice acreditate la Chișinău privind această hotărâre.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.5929%
USD USD 17.1324 0.0210%
RUB RUB 0.2616 1.0819%
RON RON 4.0880 0.4842%
UAH UAH 0.6344 0.6186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile