Logo Realitatea.md

Raportul privind activitatea ANI pentru anul 2017, examinat în cadrul ședinței Consiliului de Integritate (VIDEO)

12 Februarie 2018, 22:40 // Actualitate

Consiliul de Integritate al ANI a examinat astăzi, 12 februarie, Raportul de activitate al ANI pentru anul 2017. Astfel, pe parcursul anului trecut, Autoritatea a înregistrat 4883 de materiale, dintre care 3938 informaţii privind depunerea declaraţiilor de avere şi interese personale.

 

Embed:

Totodată, în perioada de referință au fost recepționate 61 298 declaraţii de avere şi interese personale pentru anul 2016, ce includ:

 • 53 050 - anuale;
 • 4 154 - depuse la angajare;
 • 4 098 - depuse la eliberare.

La finele anului 2016 au rămas neprocesate încă 3 994 declaraţii de avere şi interese personale, depuse în perioada 01 august 2016 - 31 decembrie 2016.

De asemenea, angajaţii Autorităţii au acordat suport consultativ subiecţilor declarării la multiplele adresări parvenite, inclusiv prin poşta electronica şi convorbiri telefonice, vizând termenul şi modul de completare a declaraţiilor, identificarea şi soluţionarea conflictelor de interese, precum şi prevenirea şi soluţionarea incompatibilităţilor şi restricţiilor.

Concomitent, conform planurilor şi programelor aprobate, au fost desfăşurate instruiri în cadrul Academiei de Administraţie Publică şi Institutului Naţional de Justiţie cu tematicile:

 • Completarea declaraţiilor de avere şi interese personale;
 • Conflictul de interese, prevenirea şi soluţionarea;
 • Incompatibilităţi şi restricţii.

În vederea asigurării capacităţilor operaţionale ale ANI, în special, la capitolul deblocării funcţionalităţii reduse a Autorităţii, în termeni proximi necesită a fi întreprinse următoarele acţiuni:

 • îmbunătăţirea cadrului normativ ce reglementează activitatea şi competenţele ANI;
 • aprobarea de către Parlamentul RM a proiectului structurii şi a efectivului limită al Autorităţii, înaintate de către conducere la data de 25.01.2018;
 • aprobarea de către Consiliul de Integritate a proiectului regulamentului pentru suplinirea funcţiilor de inspectori de integritate;
 • organizarea concursurilor pentru suplinirea funcţiilor de inspectori de integritate, funcţionari publici şi personal contractual;
 • revizuirea bugetului ANI pentru anul 2018.
 • implementarea şi mentenanţa Sistemului Informaţional „e-Integritate” de dep’ şi verificare on-line a declaraţiilor de avere şi interese personale; elaborarea şi aprobarea actelor normative interne, a instrucţiunilor, metodologiilor, ghidurilor, care vor contribui la dotarea bazei material-metodologice de specialitate a Autorităţii;
 • dotarea Autorităţii cu spaţiu şi echipament tehnic, luând în consideraţie mărirea statelor de personal;
 • instituirea unei colaborări benefice cu Consiliul de Integritate, cu identificarea instrumentelor şi a modalităţilor de fado şi de jure, cu revizuirea cadrului legislativ şi normativ, cu elaborarea/aprobarea actelor interne care vizează competenţele atât al Autorităţii, cât şi al Consiliului.
 • instruirea subiecţilor declarării averii şi intereselor personale privind modul de depunere on-line a declaraţiilor de avere şi interese personale; declararea averii şi intereselor personale; respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor şi al restricţiilor;
 • organizarea unui proces sistematic de perfecţionare profesională continuă a inspectorilor de integritate şi a funcţionarilor publici ai aparatului Autorităţii; fortificarea activităţii analitice şi de prevenire a ANI;
 • cooperarea cu alte instituţii, atât la nivel naţional cât şi internaţional, inclusiv societatea civilă;
 • elaborarea Strategiei de dezvoltare a ANI şi implementarea acestuia.

Raportul urmează a fi aprobat în cadrul ședinței planificate pentru luni, 19 februarie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)