Logo Realitatea.md

Rata de participare a persoanelor cu dizabilități la alegerile prezidențiale a crescut cu circa 11%, comparativ cu scrutinul precedent (VIDEO)

30 Noiembrie 2016, 13:05 // Societate

Rata de participare a persoanelor cu dizabilitați la alegerile prezidențiale din 2016 a fost mai mare cu circa 11%, comparativ cu alegerile locale din 2014, potrivit datelor unui raport de monitorizare realizat de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi, în parteneriat cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Foto simbol

Potrivit Olgăi Cenușă, directoare de programe a Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi, pentru alegerile prezidențiale din 2016 au fost instruiți 16 promotori locali, care au colaborat cu membrii comisiilor electorale locale, în scopul de a crea condiții pentru ca persoanele cu dizabilitați să poată participa la vot.

Tot în această perioadă s-a desfășurat și campania de informare cu privire la posibilitățile de participare la vot a persoanelor cu dizabilități, fiind distribuite peste 15 mii de pliante informative în acest sens. 

Printre localitățile unde au fost prezenți promotori la secțiile de votare sunt Fălești, Ungheni, Bălți, Sângerei, Chișinău, Cahul, Edineț și câteva orașe din UTA Găgăuzia. Astfel, prezența la vot la aceste secții de votare a persoanelor cu dizabilități a fost de 31, 69%. 

Directorul de programe advocacy şi politici publice din cadrul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Ion Cibotărică, a declarat că principalele probleme pe care le-au întâlnit promotorii țin de insuficienta informare a funcționarilor electorali cu privire la necesitățile persoanelor cu dizabilități, fapt din care a rezultat că nu toate secțiile de votare au fost accesibile pentru acestea. Spre exemplu, unele dintre ele au fost amplasate la nivelul doi al clădirilor, fapt ce a complicat sarcina persoanelor cu dizabilități locomotorii d ea-și exercita dreptul la vot. De asemenea, la multe secții de votare nu au fost amenajate rampe de acces, sau acestea nu erau funcționale. 

Totuși, potrivit lui Adrian Aftenii, unul dintre promotorii locali, în unele secții de votare, în urma recomandărilor acestora, au fost îmbunătățite condițiile pentru persoanele cu dizabilități, deja pentru scrutinul doi al alegerilor prezidențiale. 

De menționat că la alegerile locale din 2014, rata de participare la vot a persoanelor cu dizabilități a fost de aproximativ 20%.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5890 0.2097%
USD USD 17.0250 0.3229%
RUB RUB 0.2611 0.8887%
RON RON 4.1973 0.1862%
UAH UAH 0.6065 0.2148%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile