Logo Realitatea.md

Reacția NATO în cazul Skripal. „O încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale privind armele chimice”

14 Martie 2018, 16:20 // În lume

NATO a calificat otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal în Anglia drept o „încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale” privind armele chimice şi a somat Rusia să răspundă la întrebările adresate de Marea Britanie, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Aliaţii au convenit să considere atacul ca fiind o încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale” şi i-au cerut Rusiei „să răspundă la întrebările adresate de Regatul Unit, în special oferind informaţii complete privind programul Novitchok al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)'', indică declaraţia secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„NATO consideră orice folosire a armelor chimice drept o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii internaţionale'', a conchis

Rusia a negat implicarea în otrăvirea fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia. Cei doi au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă Jens Stoltenberg.

Realitatea.md amintește căîn ultimele săptămâni un fost spion rus, Serghei Skripal, și fiica acestuia, refugiați la Londra, au fost otrăviți cu o substanță chimică, în condiții neclare. Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat recent că Rusia ar fi implicată în otrăvirea fostului spion rus. De asemenea, un alt cetățean rus, Nikolai Glushkov, care a cerut azil politic în Marea Britanie, după ce a fost condamnat în Rusia pentru fraudă, a fost găsit mort în locuința sa din Londra. 

De menționat faptul că astăzi, premierul Regatului Unit, Theresa May, a declarat că Marea Britanie va expulza 23 de diplomați ruși, pe care-i consideră „ofițeri nedeclarați ai serviciilor secrete rusești”. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile