Logo Realitatea.md

Reacția partidelor politice și a politicienilor după decizia Curții de Apel de a nu valida mandatul de primar al lui Năstase

22 Iunie 2018, 12:38 // Alegeri

După menținerea deciziei primei instanțe de către Curtea de Apel, privind nevalidarea mandatului de primar al municipiului Chișinău, mai multe partide politice și politicieni au venit cu o reacție, prin care și-au exprimat poziția față de acțiunile judecătorești.

Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a declarat după pronunțarea deciziei Curții de Apel că era pregătit pentru orice, iar pentru cei care au luat o asemenea decizie nu contează votul locuitorilor Capitalei. „Avem de-a face cu o mafie. Pentru ei u contează votul cetățenilor, pentru ei nu contează votul locuitorilor capitalei. Eram pregătiți pentru orice. Nimic nu recomanda o asemenea hotărâre. S-a tărăgănat până noaptea, cu gândul că pot fi puse la cale niște provocări. O să contestăm decizia mai departe. Noi avem la dispoziție o zi pentru a contesta această încheiere. O să facem cât se poate de repede. Să ne pregătim de proteste de amploare, dar să o facem cât se poate de civilizat, respectând rigorile legii. Este o nedreptate față de toți cei care au ieșit la vot. Toți au făcut îndemn la vot, inclusiv contracandidatul meu”, a afirmat Năstase aseară după aflarea deciziei Curții de Apel.

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a afirmat că aceste acțiuni ale Curții de Apel Chișinău sunt anti-democratice și ilegale și că se așteptă că și Curtea Supremă de Justiție va menține deciziile celor două instanțe. „ Dacă Curtea Supremă de Justiție va menține nevalidarea alegerilor, aceasta ar însemna că liderul partidului de guvernare declară „război” cetățenilor și că nu mai contează opinia partenerilor de dezvoltare. În mod normal, CSJ ar trebui să anuleze hotărârile primelor două instanțe și să spună că nu există motiv pentru a anula alegerile. Motivul nevalidării mandatului de primar nu sunt afacerile imobiliare din Chișinău, cum s-a declarat anterior, dar câștigul la alegerile parlamentare. Dacă nu se recunosc alegerile din Chișinău, de ce ne-am face iluzii că se vor recunoaște de aceeași guvernare rezultatele alegerilor parlamentare?”, declarația a fost făcută de Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime, de la ProTV .

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că Republica Moldova este un stat capturat, iar oamenii trebuie să iasă la proteste, pentru că asta înseamnă proces democratic.

„Justiția e selectivă, CEC-ul este selectivă. Republica Moldova este un stat capturat. Parlamentul este acaparat. Aici poate să fie și legătura directă, dar mai mult depinde de persoana, de demnitatea judecatorului, de juramantul depus. Am spus. Asa si trebuie. Protestele sunt un proces democratic. Nu trebuie de închis gura, nu trebuie de stat cu măliga în gură. Oamenii trebuia să iasă și la alegeri, mai multi, ca să concretizeze, să nu cadă pradă la diferite declarații. Live pe Facebook au făcut ambii concurenți electorali. Eu nu știu cum se înscrie aceste live-uri în argumente ca să nu fie validate, dar depinde de judecător", a afirmat Voronin, astăzi după depunerea de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, în contextul comemorării a 77 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Bujorean, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook menționând următoarele „Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe de a NU VALIDA MANDATUL PRIMARULUI NASTASE! Guvernarea a declarat război propriului popor!”

Președintele executiv al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, susține că decizia Curții de Apel „pune punct fragilei democrații ce mai exista în Republica Moldova și că formațiunea condusă de către politician va participa la protestul de duminică anunțat de PAS și PPDA.

„Începând cu această zi peste Republica Moldova a căzut cortina arbitrariului, a autoritarismului de tip Lukașenko, confirmând ceea ce spunea Stalin: nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Din acest moment, Republica Moldova s-a așezat pentru mult timp în afara civilizației europene. A fost ucisă democrația tocmai cu arma cu care trebuia protejată: justiția. Efectele acestei decizii devastatoare se vor resimți mult timp de aici înainte. Mai ales pe plan extern. Partidul Unității Naționale va participa la mitingul care se va organiza duminică 24 iunie în PMAN și fac apel la toți unioniștii, inclusiv din raioane, să participe masiv la această manifestare”, a scris Șalaru pe pagina sa de Facebook.

Fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a venit cu un îndemn pe Facebook pentru toți cetățenii de-a ieși în stradă să protesteze după menținerea deciziei primei instanțe de către Curtea de Apel. „Toți la protest! Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea absurdă a judecătoarei Berdilo. Alegerile rămân anulate. Protestele pașnice în stradă, până la debarcarea regimului, rămân a fi singura soluție, până la revoluție!Toți la protest! Strada rămâne a fi singura soluție”, a scris Chirtoacă pe rețeaua de socializare.

Președintele țării, Igor Dodon, a calificat decizia instanței drept una selectivă, pentru că sunt penalizați ambii candidați care au iețit în turul doi. „Acum protestează cei care au fost împreună cu PD, la guvernare. Aceste decizii ale judecații demonstrează o justiție selectivă în Republica Moldova pentru că sunt penalizați toți alegătorii, care au participat la vot și ambii candidați, care au ieșit în turul doi. Unul care a încălcat legislația și al doilea care nu a încalcat legislația. Cel puțin în opinia noastră, aici este vorba despre o justiție selectivă”, a declarat astăzi Dodon, după după depunerea de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, în contextul comemorării a 77 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Fostul candidat al PSRM la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, a afirmat că revolta oamenilor și protestele organizate aseară, după decizia Curții de Apel sunt argumentate, deoarece nu poate un complet de judecători să decidă în numele a 250 mii de oameni, care au participat la scrutinul din 3 iunie. „Revolta este normală în acest sens. De ce trebuie un om sau un judecător să decidă în numele la 250 de mii de oameni, pentru că până la urmă, mă vizează și pe mine acest subiect. Or, interpretarea pe care am văzut-o numai interpretare nu poate fi numită. Repet, noi nu am cerut invalidarea alegerilor. Noi am cerut constatarea acelor fapte care s-au întâmplat. Or, acest lucru este normal. Oriunde în lume este normal. Dacă s-a încălcat legea, trebuie să fie acest lucru spus pe nume, dar să nu anuleze alegerile“, a menționat Ion Ceban.

Partidul Acțiunea Democratică își exprimă profunda îngrijorare în legatură cu invalidarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și califică hotărârile instanțelor de fond și de apel drept nule și neavenite.

„Aceste decizii arbitare reprezintă un atentat în adresa democrației și lovesc  în dreptul inalienabil al cetățenilor de a exercita suveranitatea prin vot direct, universal și liber exprimat, garantat de Constituție și legislația internațională.  Ele pot avea consecințe dramatice asupra proceselor democratice și sunt în măsură să ridice un zid între cetățeni și statul care pretinde că îi reprezintă și îi protejează.  Prin aceste decizii sistemul judecătoresc din Republica Moldova a ales să se situeze înafara legii. Partidul Acțiunea Democratică consideră îndreptățită revolta cetățenilor împotriva arbitrariului judecătoresc și sprijină acținile de protest îndreptate împotriva acestui arbitrariu. Cheamăm toți cetățenii, indiferent de convingerile politice pe care le împărtășesc , să manifeste pașnic pentru a-și apăra dreptul de a trăi într-o țară liberă”, se arată într-un comunicat al partidului.

Partidul Politic „Partidul Nostru” a venit cu o declarație prin care își exprimă dezacordul în raport cu decizia luată de Curtea de Apel Chișinău ieri și califică aceste acțiuni drept o ilegalitate a sistemului. „Refuzînd să recunoască rezultatele alegerilor primarului general al municipiului Chișinău, regimul criminal a mers până în pânzele albe demonstrând că este gata la orice pentru a-și păstra puterea criminală. Încălcările fără de precedent a legalității și normelor democratice au loc în pofida faptului că au trecut deja patru ani din momentul semnării de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Cetățenii Moldovei au fost asigurați că asocierea cu UE va contribui la fortificarea democrației și principiilor statului de drept, ceea ce presupune și desfășurarea unor alegeri libere și corecte. Nimic de acest gen nu se întîmplă. Situația cu democrația Moldovei degradează și în condițiile asocierii cu UE”, se arată în textul declarației „Partidului Năstru ”.

Contactat de Realitatea.md, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, nu a răspuns la telefon pentru a comenta decizia Curții de Apel Chișinău de ieri seara.

Amintim că, ieri, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia privind anularea alegerilor locale din 3 iunie curent, emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Centru în data de 19 iunie. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.5929%
USD USD 17.1324 0.0210%
RUB RUB 0.2616 1.0819%
RON RON 4.0880 0.4842%
UAH UAH 0.6344 0.6186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile