Logo Realitatea.md

Reacția Rusiei la sancțiunile impuse de SUA Iranului: „Profund dezamăgită”

07 August 2018, 22:30 // În lume

Rusia s-a declarat „profund dezamăgită” de reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Iranului, asigurând că va face „tot ceea ce este necesar” pentru a salva acordul nuclear între Iran şi marile puteri a cărui aplicare Washingtonul încearcă să o „submineze”.

Foto Simbol

„Suntem profund dezamăgiţi de decizia SUA de a reinstitui sancţiunile naţionale împotriva Iranului. Aceste sancţiuni vizează să submineze aplicarea planului comun (privind acordul nuclear cu Iranul) din care Washingtonul s-a retras unilateral la 8 mai”, a declarat într-un comunicat Ministerul de Externe al Rusiei.

„Moscova va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja acordul şi legăturile sale economice cu Iranul, asigură diplomaţia rusă, reiterând sprijinul său pentru acest acord negociat o lungă perioadă de timp. Acesta este un exemplu clar că Washingtonul continuă să încalce Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite (privind planul comun de acţiune) şi dreptul internaţional', a denunţat MAE rus.

„Comunitatea internaţională nu trebuie să accepte ca realizările importante ale unei diplomaţii multilaterale să fie sacrificate de ambiţiile americane de a-şi regla conturile cu Iranul. După cum arată experienţa de mai mulţi ani, obţinerea de concesii din partea Iranului prin presiune nu funcţionează”, subliniază Moscova.

SUA au reintrodus în mod unilateral sancţiuni severe economice împotriva Iranului, care au fost ridicate după încheierea acordului nuclear istoric în 2015 cu marile puteri, document denunţat în luna mai de către preşedintele Donald Trump.

Primul val de sancţiuni americane, care a intrat în vigoare astăzi și vizează tranzacţiile financiare şi importurile de materii prime. De asemenea, acesta include măsuri penalizatoare la achiziţiile în sectorul auto şi al aviaţiei comerciale. Acesta va fi urmat la 5 noiembrie de a doua serie de măsuri care vor afecta sectorul petrolului şi gazului, vital pentru ţară, precum şi Banca Centrală. Aceste sancţiuni ar urma să sporească presiunea asupra economiei iraniene care se confruntă deja cu probleme - o rată ridicată a şomajului şi o inflaţie mare. Rialul iranian practic s-a prăbuşit, pierzând aproape două treimi din valoarea sa în şase luni.

Irakul nu este de acord cu sancţiunile impuse de SUA regimului din Iran, dar le va respecta

Citeste tot despre: Iranu, reacție, Rusia, sancțiuni, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3137 0.4515%
USD USD 17.0729 0.0926%
RUB RUB 0.2568 2.1074%
RON RON 4.1402 0.3588%
UAH UAH 0.6145 0.2447%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile