Logo Realitatea.md

Reacții, după bombardamentul din Siria: A fost legal și corect// Va avea consecințe// Susținem decizia (FOTO)

14 Aprilie 2018, 15:05 // În lume

Reprezentanți din conducerea coaliției occidentale au ieșit pe rând cu o serie de reacții, după ce au lansat atacul împotrivia Siriei în noaptea de vineri spre sâmbătă. Astfel, în timp ce SUA, Maria Britanie și Franța spun că a fost o operațiune legală, Federația Rusă și Siria condamnă acțiunile.

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că Guvernul de la Londra are ca obiectiv distrugerea arsenalului chimic al regimului condus de Bashar al-Assad. Oficialul a afirmat că bombardamentele împotriva unor obiective militare din Siria au fost un succes, adăugând că atacul a fost „legal şi corect”.

„Nu a fost vorba de schimbarea regimului. A fost un atac limitat şi eficient. Bombardamentele au degradat de capacitatea Siriei de a cerceta, dezvolta sau folosi arme chimice. Aceste atacuri efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa au fost semnificativ mai mari decât cele efectuate de SUA în urmă cu un an”, a declarat May.

„Ştim că regimul sirian are o întreagă istorie în ceea ce priveşte folosirea armelor chimice împotriva propriului popor. Niciun alt grup nu putea comite atacul. Stat Islamic nuci măcar nu mai este prezent în Duma. Am transmis un adăugat clar tuturor celor care cred că au imunitate după ce folosesc arme chimice”, a adăugat premierul Marii Britanii.

Theresa May a subliniat că ţara sa nu va tolera niciodată folosirea armelor chimice. În plus, May a afirmat că Guvernul de la Londra a încercat în zilele precedente să aibă contacte cu Siria pe canale diplomatice, însă nu a reuşit.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, la fel a declarat că acţiunea militară desfăşurată de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei a fost legitimă, ţinând cont de utilizarea armelor chimice de regimul condus de Bashar al-Assad.

„Linia roşie trasă de preşedintele Macron a fost încălcată. Acţiunea militară a fost legitimă şi a vizat capabilităţile chimice ale regimului sirian. Regimul lui Assad a decis în mod deliberat să încalce normele internaţionale prin folosirea armelor chimice. Bashar al-Assad nu a ezitat să încalce dreptul internaţional”, a declarat ministrul francez de Externe.

Le Drian a precizat că Franţa are obiective: distrugerea armelor chimice ale regimului sirian, un armistiţiu pe întreg teritoriul Siriei şi implementarea unui plan pentru ieşirea din criză.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că sprijină acţiunile militare efectuate: „NATO a condamnat în mod constant utilizarea continuă a armelor chimice de către Siria drept o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale. Folosirea de arme chimice este inacceptabilă, şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere".

Oficialul NATO a mai adăugat că atacurile forţelor americane, britanice şi franceze vor „reduce capacitatea regimului de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice”.

La rândul lor, Canada şi Australia și-au exprimat susținerea față de atacurile lansate. „Canada susţine decizia Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei de a acţiona împotriva abilităţii regimului Bashar al-Assad de a lansa atacuri chimice împotrivă propriului popor. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a investiga atacul chimic din Siria. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.

Marise Payne, ministrul australian al Apărării, a transmis că şi țara sa susţine acţiunea militară a aliaţilor împotriva regimului de la Damasc: „Australia susţine aceste atacuri, care demonstrează că a fost dat un răspuns proporţional. A fost transmis un mesaj clar către Bashar al-Assad şi către susţinătorii săi, Rusia şi Iran, că utilizarea armelor chimice nu va fi tolerată”.

Totodată,  ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a avertizat că atacurile din Siria vor avea consecinţe, precizând că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni.

„Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că acţiunile de acest gen nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni aparţine Washingtonului, Londrei şi Parisului. Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă. Statele Unite, care deţin cel mai mare arsenal chimic, nu au dreptul moral de a blama alte ţări”, a spus diplomatul.

De altfel, Iranul deja a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera consecințe regionale. „Statele Unite şi aliaţii săi nu au avut nicio dovadă şi au atacat fără să aştepte o poziţie a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a transmis Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe de la Teheran.

Sursa foto, info: Mediafax, Euronews, Fortune

Amintim că presa internațională a scris încă la începutul lui aprilie despre alerta privind utilizarea unor arme chimice de către trupele lui Bashar al-Assad asupra populației civile în orașul Duma (Siria). Rusia a susținut că imaginile video realizate de la fața locului ar fi trucate.

Ultima dată când Statele Unite au emis un asemenea act pe șantierele din Siria a fost pe data de 7 aprilie 2017, după incidentul din Idlib. Atunci, organizațiile internaționale au acuzat Guvernul Siriei de folosirea armelor chimice împotriva civililor. Moscova a considerat că atacul chimic nu a fost demonstrat.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE! Primele imagini de la atacul în Siria, unde cel puțin trei civili au fost răniți: „Trei, doi, unu...” (FOTO, VIDEO)

Vladimir Putin a calificat atacul occidental asupra Siriei drept un act de agresiune

Citeste tot despre: atacul occidental, reacție, Siria
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile