Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Realitatea Defectă: Fermieri cu roada distrusă după ce au procurat pesticide de la firma lui Valeriu Streleț (VIDEO)

08 Septembrie 2014, 12:01 // Actualitate

Pesticidele le-au distrus roada! Mai mulți fermieri din nordul țării se plâng pe calitatea pesticidelor pe care le procură de la firma Bioprotect, care îi aparține deputatului PLDM Valeriu Streleț.

foto: realitatea.md

Aliona Balta a plantat acum 10 ani o livadă de mere. Și-a dorit propria afacere pentru a evita soarta moldovenilor nevoiți să plece peste hotarele țării în căutarea unui loc de muncă. Dar după ce și-a stropit livada cu o serie de pesticide recomandate de specialiștii de la compania Bioprotect, a înțeles că roadă frumoasă în acest an, nu va mai avea.

Femeia spune că soțul ei a fost nevoit să plece peste hotare ca să poată întoarce datoria față de Bioprotect. Și alți fermieri sunt puși în situația de a căuta soluții pentru a întoarce datoriile față de acest furnizor.

Reprezentanții companiei spun însă că firma furnizează pe piață produse de cea mai înaltă calitate și toate învinuirile aduse de fermieri sunt nefondate.

Directorul companiei, Sergiu Creţ, dă vina pe concurenții neloiali care încearcă să denigreze imaginea Bioprotect.

În acelaşi timp, Valeriu Streleţ, deputat PLDM, spune că a creat firma cu mult sacrificiu și ține foarte mult la numele ei.

Totodată, responsabilii Centrului de Stat pentru Atestarea şi Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor, instituție care se ocupă de omologarea pesticidelor, afirmă că nu se fac responsabili pentru monitorizarea calității produsului odată ce acesta a fost deja omologat. Mai mult, autoritățile și-au aruncat responsabilitatea de la una la alta, iar într-un final nu este clar cine poate verifica și interzice utilizare unor produse în cazul în care acestea sunt de calitatea proastă și aduc mai multe daune decât beneficii.

Potrivit șefului direcției Fertilizanți a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimntelor, Mihai Negrescu, ANSA este instituția responsabilă de controlul pesticidelor de la veriga import, utilizare și până la perioada post omologare.

"Inspectorii noștri sunt împuterniciți cu dreptul de a efectua controlul pe toate aceste verigi de la import până la utilizarea acestora. Comercializare depozitare și utilizare. Și în cazul în care sunt depistate careva neconformități sunt aplicate sancțiuni în conformitate cu Codul contravențional", spune Negrescu.

Mai mult, fermierii nemulțumiți de efectul preparetelor furnizate de Bioprotect, ne-au prezentat ambalajele în care au fost procurate pesticidele. Pe acesta nu este indicat nici termenul de valabilitate, nici numărul lotului.

Directorul de la Bioprotect nu a vrut însă să vorbească despre aceasta. Sergiu Creț a declarat că ambalajul este trucat și i-a acuzat pe fermieri că fac show.

Acum șase ani, compania Bioprotect a fost implicată într-un scandal internațional, care s-a transformat apoi într-un proces de judecată cu o companie germană. Compania germana a învinuit Bioprotect că folosea brandul german pentru o serie de pesticide, pe care le aduce de fapt din China. După un litigiu care adurat doi ani, din 2008 până în 2010, instanța i-a dat câștig de cauză companiei Bioprotect.

URMĂRŢI MAI JOS INVESTIGAŢIA COMPLETĂ REALIZATĂ DE REALITATEA TV:

trimite o stire
3 Comentarii. Adauga un comentariu.
antimafie
Marţi, 09 Septembrie 2014 22:27
ca de obicei VeacesNova pune bete in roate
Raspunde
antistrelet
Marţi, 09 Septembrie 2014 00:32
Asa persoane nu mai pot fi in rindurile deputatilor. Pacat ca in PLDM nu au ramas personalitati doar afaceristi. De ce dl Strelet nu a-ti ajutat fermierul dar l-ati etichetat apoi ingropat ? Se putea face o analiza a calitatii produsului. Sau sa ajutati omul sa vada unde e pricina daca negati vinovatia Dvs ?!
Mi-i rusine cu asa oameni in Parlament. Au plecat din PLDM personalitatile ca Tanase, Vieru, Nagacevschi, Godea... Au ramas astea, care pun pesticide in livezi,, poate si in Parlament. Nu stiu ce roada va mai iesi de acolo...
Raspunde
Oleg
Luni, 08 Septembrie 2014 18:48
Asta -i in singele PLDM -ului chit la nivel de partid atit si la nivel de afaceri . NUmasi sheme fraduloase si oameni amagiti
Raspunde
  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 22.1328 0.4552%
USD USD 19.8571 -0.0639%
RUB RUB 0.3095 -0.0968%
RON RON 4.8951 0.4803%
UAH UAH 0.8002 0.1377%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile